EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК одобри четири ОП на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри четири ОП на България

mail17:05 | 12.10.2022прегледи 786 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри Програма "Околна среда" която предоставя над 1.82 милиарда евро за инвестиции в България, съобщиха от Представителство на Европейската комисия в България.

Това е четвъртата програма одобрена от Брюксел в рамките на седмица. Другите три са: „Транспортна свързаност“ , "Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП)", "Техническа помощ за укрепване на административния капацитет в България". Всички те са за периода 2021 - 2027 г.

Със средствата по Програма "Околна среда" ще се допринесе за подобряване състоянието на водите, почвите, въздуха и биологичното разнообразие в България, както и за борба с рисковете от изменението на климата, като по този начин ще се подобри качеството на живот на гражданите и ще се положат стабилни основи за дългосрочен и устойчив растеж. 

Основните мерки, определени в програмата, са съгласувани с целите на Европейския зелен пакт и прехода към неутралност по отношение на климата. Тези приоритети включват: 

-устойчиво управление на водите и отпадъците; 

-преминаване към чиста, кръгова икономика и възстановяване на екосистемите и биологичното разнообразие; 

-изграждане на всеобхватна система за управление на риска от бедствия, съсредоточена върху предотвратяването и устойчивостта; 

-намаляване на замърсяването, особено във водата и въздуха; 

Най-значителните планирани инвестиции включват: 

-изграждане на инфраструктура за събиране, обезвреждане и пречистване на отпадъчни води, опазване на водните ресурси и водоснабдяване; 

-разработване и модернизиране на системите за управление на битовите отпадъци и инвестиции в съоръжения за сортиране на отпадъци, както и мерки за рехабилитация на замърсени от депа земи; 

-разработване на планове за управление на защитените зони по „Натура 2000" и опазване; 

-прилагане на системи за предотвратяване на риска и за управление на извънредни ситуации; 

-мерки, насочени към намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление и транспортния сектор. 

Средствата по програмата ще бъдат насочени към преодоляване на регионалните дисбаланси в инфраструктурата в областта на климата и околната среда, като над 93 % от бюджета, програмиран по Европейския фонд за регионално развитие, е насочен към по-слабо развитите региони. 

Проектите, съфинансирани от ЕС по Програма „Околната среда", също ще допринесат за постигането на целите на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888