EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК одобри три газопровода за Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри три газопровода за Балканите

mail07:30 | 20.11.2015прегледи 1946 коментарикоментари 0


Формално твърдата позиция на ЕС спрямо енергийната зависимост от Русия засега не е подкрепена с конкретни мерки, съобщава вестник “Коммерсант“ . Вчера стана известно, че проектът за енергиен съюз на ЕС за половин година така и не е придобил ясно съдържание. Но затова едновременно три газопровода в Югоизточна и Централна Европа попаднаха в списъка с приоритетни проекти, включително прокарваният от Словакия Eastring и подкрепяният от Австрия Tesla. ЕК ги е одобрила с бързо, което е рядкост, макар те да могат да бъдат използвани от „Газпром“ за снабдяването на Балканите с газ от „Турски поток“.
Статутът на приоритетен европейски инфраструктурен проект (PCI) дава право за привличане на средства от фондовете на ЕС. Независимо от отмяната на проекта за газопровода „Южен поток“ и крайно скептичното отношение на ЕК към „Турски поток“, едновременно биват одобрени за PCI три газопровода - Eastring ще свързва Словакия и България, Tesla Гърция с Австрия, както и разширяването на тръбопровода България--Румъния--Унгария—Австрия. Всички те позволяват на „Газпром“ да реши един от главните проблеми с отказа от транзит през Украйна, а именно доставките на газ от „турски поток“ до балканските държави. Държавите в Югоизточна и Централна Европа, които може да изгубят транзитните плащания при спирането на доставките през Украйна, най-губещите са Словакия и България, започнаха активно да прокарват проекти позволяващи им да запазят тези си доходи.

Пълен списък на проектите

Ето какво се посочва в официално съобщение на Европейската комисия:

Европейската комисия прие списък от 195 ключови проекта за енергийна инфраструктура, известни като проекти от общ интерес. Те ще допринесат за постигането на европейските цели в областта на енергетиката и климата и представляват основни градивни елементи на енергийния съюз на ЕС.

Проектите, известни като проекти от общ интерес (ПОИ), ще позволят постепенното изграждане на енергийния съюз чрез интегриране на енергийните пазари в Европа и разнообразяване на енергийните източници и транспортните маршрути. Освен това проектите от общ интерес, приети днес, ще помогнат да се сложи край на енергийната изолация на някои държави от ЕС. Също така ще се увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, което ще доведе до намаляване на въглеродните емисии. За проектите от общ интерес се прилагат ускорени процедури за издаване на разрешителни и по-добри регулаторни условия. Те могат да получат финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа (МСЕ). За периода 2014 – 2020 г. МСЕ разполага с бюджет от 5,35 млрд. евро. С тези средства ще се помага за по-бързото изпълнение на проектите от общ интерес и за повишаване на тяхната привлекателност за инвеститорите.

Списъкът с проекти представлява актуализация на списъка с ПОИ, приет през октомври 2013 г. Той включва 108 електроенергийни проекта, 77 газови проекта, 7 петролни проекта и 3 проекта за интелигентни енергийни мрежи. Постигнатият добър баланс между електроенергийни и газови проекти се дължи и на определянето на ясни приоритетни проекти на регионално равнище.

Проектите ще се ползват с редица предимства:

  • по-голяма прозрачност и по-добър процес на консултации с обществеността;
  • ускорени процедури за издаване на разрешителни (задължителен максимален срок от три години и половина);
  •  по-добро, по-бързо и по-опростено извършване на оценки на въздействието върху околната среда;
  • един-единствен национален компетентен орган ще отговаря за всички процедури за издаване на разрешителни;
  •  по-добро регулаторно третиране чрез разпределение на разходите в зависимост от нетните ползи и регулаторните стимули;
  •  възможност за получаване на финансова помощ по МСЕ под формата на безвъзмездни средства и новаторски финансови инструменти.
За да бъде включен в списъка, даден проект трябва да демонстрира, че е от значителна полза за поне две държави от ЕС, да допринася за пазарната интеграция и за конкуренцията и да води до подобряване на сигурността на доставките и намаляване на емисиите на CO2.

По принцип енергийната инфраструктура следва да се финансира от пазара и чрез таксите, плащани от ползвателите. За да бъдат посрещнати големите инвестиционни предизвикателства обаче ЕС създаде фондове, като Механизма за свързване на Европа и Европейския фонд за стратегически инвестиции, които ще помогнат за привличането на необходимите инвестиции. По линия на МСЕ през 2014 и 2015 г. бяха отпуснати 797 млн. евро за съфинансиране на проучвания и строителни работи във връзка с изпълнението на ПОИ.

13 проекта от първия списък с ПОИ, приет през 2013 г., вече са завършени или ще бъдат въведени в експлоатация преди края на 2015 г. Очаква се около 62 проекта да приключат до края на 2017 г.

Комисията имаше ключова роля за успешното започване на тези проекти, било то чрез политически действия и улесняване на сключването на споразумения между държави, или чрез предоставяне на техническа и/или финансова помощ.

Списъкът с проекти от общ интерес се актуализира на всеки две години, като се включват необходими нови проекти и се премахват вече неактуални проекти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg