EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК одобри ТАП + връзката с България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри ТАП + връзката с България

mail08:40 | 06.03.2016прегледи 3176 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Споразумението за строителство на нов газопровод, което бе сключено между гръцкото правителство и предприятието „Трансадриатически газопровод“ ТАП, бе одобрено от ЕК. В комюнике ЕК отбелязва, че документът съответства с нормите на ЕС. „Този проект ще подобри сигурността и диверсификацията на енергийното снабдяване та ЕС без да нарушава правилата на конкуренцията на вътрешния пазар“, пише в заявлението. С това си решение ЕК дава път на европейски проект, чрез който ще се доставя природен газ за Източна Европа, който не е руски. Според говорителя на ЕК Маргаритис Схинас проектът ТАП ще донесе инвестиции от над 5 милиарда евро, 2.3 милиарда от които ще отидат в съседна Гърция.

Споразумението за строителство бе подписано на 13 февруари 2013 г. в Атина от Гърция, Албания и Италия. Газопроводът ТАП е предвидено да транспортира природен газ от зоната на Каспийско море в Турция и в Европа. От Турция газът следва да стигне до Гърция, а след това под Адриатическо море - в Италия. Газопроводът ТАП бе избран от консорциума, който разработва огромното газово находище Шах Дениз в Азербайджан за сметка на проекта НАБУКО.
Планира се в Гърция дължината на газопровода да бъде 478 км, в Албания - 209 км, а след това 105 км по дъното на Адриатическо море. Газопроводът следва да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г. с първоначален капацитет от 10 млрд. куб. м. с възможно разширяване на 20 млрд. куб. м. Акционери в консорциума за строителството на ТАП станаха БиПи (ВР) с 20 процента от акциите, азербайджанската държавна компания - също с 20 на сто,норвежката Статойл (20 процента), белгийската Fluxys (19 процента), испанската "Енагас" (16 процента) и швейцарската "Ахро" (5 на сто).

Чрез ТАП каспийският газ ще минава много близо до българска територия, като България вече изрази интерес да внася гориво от Трансадриатическия газопровод, след като построи газовата си връзка с Гърция. В началото на декември 2015 година на церемония в Министерския съвет акционерите в смесената компания „Ай Си Джи Би“ (ICGB) подписаха окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България.

С подписания документ акционерите в смесената компания се ангажират да осигурят необходимото финансиране за завършване на строителството, веднага след издаването на всички необходими разрешителни. Затова приетото днес окончателно инвестиционно решение се счита за последната стъпка преди началото на строителните дейности по интерконектора, предвидени да стартират през втората половина на 2016 г. Според предварителния график търговска експлоатация на интерконектора трябва да започне в средата на 2018 г.

Прогнозният бюджет за изграждане на междусистемната връзка е около 220 млн. евро. Очаква се при влизането му в експлоатация интерконекторът да е с до 3 млрд. куб. м годишен капацитет, който може да бъде увеличен на следващ етап. Междусистемната връзка се изгражда изцяло на търговска основа от смесената компания „Ай Си Джи Би“, в която равни дялове от по 50% притежават Българският енергиен холдинг и „Посейдон“ (с равно участие на италианската „Едисон“ и гръцката ДЕПА). Интерконекторът Гърция – България е признат за проект от общ интерес за Европейския съюз и е включен сред приоритетните проекти в Групата на високо равнище в рамките на инициативата за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа. Израз на сериозния ангажимент на българското правителство към реализацията на проекта е увеличената държавна гаранция за него – от 80 млн. лева в бюджета за 2015 г. на 215 млн. лева в бюджета за следващата година.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg