EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК одобри помощ за Румъния от 4 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри помощ за Румъния от 4 млрд.евро

mail11:45 | 14.09.2022прегледи 810 коментарикоментари 0


Решението на ЕК, въз основа на което правителството в Букурещ ще предостави четири милиарда евро на разположение на румънската икономика, представлява важна глътка свеж въздух за компаниите, засегнати от последиците от войната в Украйна, предаде Аджерпрес, цитирайки изказване на премиера Николае Чука.

„Приветствам решението, взето днес от ЕК, чрез което ще предоставим четири милиарда евро на румънската икономика - важна глътка свеж въздух за компаниите, засегнати от последиците от войната в Украйна. Това е резултат от сътрудничеството на правителството с европейските институции, изразено този път в координирани и ефективни мерки за защита на инвестициите и на работните места, за подпомагане на националната икономика. В сложни времена, като това, през което преминаваме, достъпът на инвеститорите до финансиране е определящ фактор за бъдещето на всеки бизнес проект. Ликвидността, осигурена чрез наличните 3,6 милиарда евро под формата на гаранции за заеми и бюджета от 390 милиона евро директни безвъзмездни средства, ще осигури финансиране на компании, развиващи бизнес във всички сектори на дейност, засегнати от незаконната и неоправдана агресия на Русия в Украйна“, каза Николае Чука. 

Ръководителят на изпълнителната власт обясни, че след решението на ЕК от тази седмица румънските предприемачи могат да се регистрират на платформата www.imminvest.ro за достъп до средствата, налични чрез програмата IMM INVEST PLUS, за всеки от нейните компоненти - IMM INVEST, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION и RURAL INVEST.

„Националните средства, отпуснати за инвестиции, заедно с европейските ресурси, от които се възползва Румъния, са котва за развитие на нашия икономически и социален проект. Удвоени от реформите, започнати от правителството, за стабилност, законодателен синхрон и открит диалог с бизнес средата, те представляват солидни аргументи за привличане на инвеститори и развитие на румънската икономика“, заключи министър-председателят.

ЕК одобри схема за помощ за Румъния на стойност четири милиарда евро (приблизително 19,7 милиарда леи), за да подпомогне бизнеса във всички сектори в контекста на нахлуването на Русия в Украйна, се казва в прессъобщение на ЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg