EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК няма да спре разширяването на ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК няма да спре разширяването на ГМО

mail14:00 | 21.12.2010прегледи 556 коментарикоментари 0


Европейската комисия е решена да продължи разрешителните за отглеждане на генно модифицирани растения в Европа въпреки съпротивата на доста страни и общественото мнение, съобщи днес еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и потребителите Джон Дали, цитиран от АФП.
"Нямаме намерение да замразим текущия процес на разрешаване в ЕС", потвърди той след обсъждане с министрите на околната среда на ЕС в Брюксел.
Само две генно модифицирани растения се отглеждат сега в ЕС - царевица 810 на американската група Монсанто (Monsanto), която очаква от над година подновяване на разрешителното, и картофът Амфлора на БАСФ (BASF). Тези култури покриват малко над 100 000 хектара.
Други 15 генно модифицирани растения, повечето от които царевични семена, очакват да им бъдат издадени разрешителни за отглеждане.
Подновяването на разрешителното за царевицата 810 трябва да бъде предложено в началото на годината на страните членки на ЕС и ако мнозинството страни отново го одобрят, Комисията ще даде разрешение, както го направи през март 2010 година за картофа Амфлора.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg