EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Барозу все пак е лобист на ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Барозу все пак е лобист на ГМО

mail11:33 | 03.03.2010прегледи 712 коментарикоментари 0


Германската компания BASF съобщи, че възнамерява да отглежда своите генномодифицирани картофи Amflora още тази година, след като днес получи разрешение от ЕК, предаде Франс прес.
BASF сега ще изчака официалното одобрение,  което трябва да бъде публикувано от Швеция като страна докладчик, посочи директорът на фитосанитарното подразделение на компанията Петер Екес.
От картофите на BASF се произвежда чист амилопектин, предназначен за производство на гланцова хартия, някои бетони и лепливи вещества. Не се предвижда хранителна употреба, уточни компанията.
BASF подаде първата си молба за разрешително да произвежда Amflora преди 13 години, през август 1996 година.
По-рано днес Брюксел обяви, че разрешава отглеждането на генно модифицирани организми  (ГМО) на компанията,  което е първото подобно разрешение от 12 години в ЕС, където тези продукти предизвикват остра полемика.
Брюксел прие също така и да се продават в Европа три разновидности на генно модифицираната царевица на американската компания Mоnsanto  - производни на MON 863, посочи в комюнике ЕК.
През 1998 година в ЕС беше разрешена царевицата MON 810.
Европейският съюз не трябва да изпуска влака на модернизацията, обясни днес ЕК по повод спорното си решение да разреши отглеждането на генномодифицирани картофи, предаде Франс прес.
Европейският комисар за здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали изтъкна, че са получени отговори на всички научни въпроси относно този продукт - Amflora на германската компания BASF. "Наш дълг е да използваме
всички професионални съвети,  с които разполагаме", за да взимаме решения, но "трябва да продължим да вървим напред в новата ера на новите технологии", изтъкна той пред журналисти. Според него всяко допълнително отлагане би било "чисто и просто неоправдано".
Европейските еколози в  Европейския парламент заявиха, че са шокирани от безпрецедентното разрешение на ЕК за отглеждане на генно модифицирани картофи на BASF. Според заместник-председателката на комисията по околна среда в
Европарламента Корин Льопаж това решение "представлява истинско обявяване на война от страна на председателя на комисията Жозе Мануел Дурау Барозу спрямо европейските граждани, мнозинството от които са против отглеждането на ГМО".
"Това е лош ден за европейските граждани и околната среда", заяви в комюнике организацията Приятели на земята.
Италия остро разкритикува решението на Брюксел да разреши генно модифицираните картофи и призова другите европейски страни на "обединен фронт" срещу ГМО. Министърът на земеделието и горите Лука Дзая изтъкна, че страната му не само не се присъединява към решението, но държи да заяви отново, че няма да позволи това да постави под въпрос суверенитета на страните членки в тази област. Затова Рим обмисля създаване на обединен фронт от всички страни, които ще пожелаят да се присъединят в
защита на здравето на гражданите и типичното европейско земеделие.


Тагове: Барозу, лобист, ГМО
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048