EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Компаниите не продават „ниско качество” в Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Компаниите не продават „ниско качество” в Източна Европа

mail18:00 | 06.06.2011прегледи 754 коментарикоментари 0


Неотдавнашните обвиненията на потребителски групи, че международните компании продават продукти с по-ниско качество в Източна Европа са безпочвени, те са свободни да адаптират своите продукти към различните пазари, казва Европейската комисия, цитирана от EurActiv.
Говорителят на еврокомисаря по здравеопазването и потребителите Джон Дали Фредерик Венсан заяви, че трябва да бъде спазено европейското законодателство за етикетите и безопасността на продуктите, но самите те могат да се различават в различните страни. Така компаниите могат да използват различни съставки в продуктите си и да ги продават на различни цени.
Словашката асоциация на потребителите представи през април свое изследване, установило, че водещи мултинационални компании опаковат под едно и също име продукти с различен състав и качество в зависимост от държавата, за която са предназначени. Авторите на проучването твърдят, че източноевропейците консумират продукти с по-некачествени съставки от западноевропейците.
Българският агроминистър Мирослав Найденов дори отиде по-далеч, като определи тази практика като "анормална" и каза, че това е двоен стандарт за храните в ЕС. Найденов написа писмо на комисар Дали с искане да разследва информацията и заплаши с правни действия компаниите, които продават продукти с по-ниско качество в България. Българският министър Найденов обаче бил посъветван от външният министър Младенов да укроти огъня срещу мултинационалните компании, тъй като тяхното силно лоби в Брюксел ще отвърне подобаващо да атаките.
EurActiv разказва как Найденов се оплакал на кореспондента на в. „Труд” в Брюксел, че със своята министерстка заплата няма да може да плати на адвокати, ако компаниите решат да го съдят.
Economynews.bg припомня, че проучването на словашката асоциация обхващаше напитки с марката "Кока-Кола", шоколад "Милка", черен и червен пипер "Котани", разтворимо кафе "Нескафе голд", кафе на зърна "Якобс крьонунг" и кафе "Чибо еспресо". Оказа се, че качество на всички взети проби е сходно само при шоколада "Милка". Тогава компаниите реагираха, че не става дума за по-ниско качество, а за различни съставки според вкуса на потребителите в различните страни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157