EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК иска да милитаризира икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК иска да милитаризира икономиката

mail15:45 | 07.03.2024прегледи 393 коментарикоментари 0


ЕК представи стратегия за развитие на европейското отбранително производство до 2030 г., която определя и показатели за отчитане на напредъка по поставените цели. Комисията предлага държавите от ЕС да придобиват съвместно поне 40 на сто от военното оборудване до края на десетилетието.

Според ЕК е необходимо до 2030 г. поне 35 на сто от европейската търговия със средства за отбрана да бъде с европейско производство. Другите две цели са половината бюджет за обществените поръчки в областта на отбраната в ЕС в следващите пет години да бъде насочен към европейско производство, а до 2035 г. този дял да достигне 60 на сто.

Ще бъдат подпомогнати инвестиции от държавите в ЕС и европейската отбранителна индустрия в разработването и пускането на пазара на най-съвременни отбранителни технологии и способности. Предложени са също мерки за сигурността на доставките, както и за осигуряване на достатъчен бюджет, включително с подкрепата на Европейската инвестиционна банка. Комисията насърчава развитие на сътрудничеството за военно производство с Украйна.

За да повишат готовността на европейската отбранителна промишленост, държавите от ЕС трябва да инвестират повече, по-добре, заедно и европейски, посочва комисията. Европейската програма за отбранителни инвестиции ще привлече 1,5 милиарда евро от бюджета на ЕС до 2027 г. за повишаване на конкурентоспособността. Предвижда се обособяването на фонд за улеснен достъп до дългово или капиталово финансиране за малки и средни предприятия в отбранителното производство. Комисията разглежда възможността за целите на европейската отбранителна промишленост да бъдат използвани и част от лихвите върху запорираното със санкциите на ЕС заради войната в Украйна руско имущество.

Предложенията на ЕК имат законодателен характер, се пояснява в съобщение на комисията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037