EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК изтегля пари от земеделие, България връща €24.5 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК изтегля пари от земеделие, България връща €24.5 млн.

mail14:10 | 15.04.2011прегледи 1115 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че някои от държавите в ЕС трябва да възстановят 530 млн. евро от разходите по общата селскостопанска политика. В списъка на страните, от които се очаква да възстановят суми, България е включена с 24,54 милиона евро, начислени заради недостатъчното равнище на проверките на място, заради недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели /СИЗП-ГИС/ и заради предоставянето на неточна информация и недостатъчни указания на земеделските производители във връзка с помощите на площ /включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ.
Съгласно т.нар. процедура по уравняване на сметките днес ЕК е поискала от няколко държави да върнат част от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно. Тази сума се връща в бюджета на ЕС заради неспазване на правилата на Общността или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. Държавите отговарят за изплащането на средствата по общата селскостопанска политика /ОСП/ и за контрола върху изразходването им, а ЕК трябва да следи дали държавите използват правилно средствата, се отбелязва в съобщението.
Според последното решение средства ще връщат България, Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Великобритания, а на Германия ще бъдат възстановени средства. Гърция ще трябва да върне 137,23 милиона евро, начислени заради "недопустимите разходи и големите недостатъци" на географската информационна система (ГИС) за маслиновите насаждения, както и заради пропуските в проверките на място. Страната ще трябва да възстановява и 122,38 милиона евро, начислени заради недостатъчните проверки на място и заради недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели, а също и заради пропуските в административните насрещни проверки за помощите на площ /включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ/.
Румъния ще връща 74,9 милиона евро, начислени заради недостатъците на СИЗП-ГИС, заради административните насрещни проверки, заради предоставянето на неточна информация на земеделските производители и заради неефективните проверки на място във връзка с помощите на площ /включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ/. Испания е в списъка със 70,96 милиона евро, начислени заради използваните "неправилни технически допуски", зарази пропуските в проверките на добивите и заради неправилното налагане на санкции за закъснения при подаване на декларации за насажденията с маслинови дървета за производство на зехтин. Страната дължи още 37,25 милиона евро, начислени заради недопустимите разходи за екологосъобразно управление по отношение на опаковките и недопустимите разходи в сектора на плодовете и зеленчуците. Великобритания ще трябва да възстанови 26,95 милиона евро, начислени заради пропуските в признаването на организациите на производители и свързаните с това пропуски и недостатъци при проверката на стойността на предлаганата на пазара продукция в сектора на плодовете и зеленчуците.
На Холандия са начислени 22,69 милиона евро заради "недопустимите разходи" за отпечатване върху опаковките и заради недопустимите разходи от страна на организация на производители с децентрализирана система за предлагане на пазара в сектора на плодовете и зеленчуците. ЕК отбелязва, че държавите отговарят за управлението на повечето от плащанията по ОСП, главно чрез своите разплащателни агенции. Те отговарят и за контрола, например за проверките на заявленията на земеделските производители за получаване на директни плащания. Комисията извършва над 100 проверки всяка година, за да установи дали контролът от страна на държавите и предприеманите от тях действия за преодоляване на пропуските са достатъчни. Тя има правото да изисква възстановяване на средства впоследствие, ако при проверките бъде установено, че действията на държавите не са достатъчни, за да гарантират правилното изразходване на средствата на ЕС, се посочва в съобщението. Финансовата корекция е пропорционална на процента на грешките, посочва ЕК. Решението е взето в резултат на помирителна процедура между ЕК и държавите въз основа на обективни данни и с оглед на риска от неправомерно използване на средствата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg