EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК засилва натиска си върху Google

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК засилва натиска си върху Google

mail16:35 | 17.11.2020прегледи 496 коментарикоментари 0


Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретън е предупредил изпълнителния директор на "Гугъл" (Google) Сундар Пичай по време на видеоразговор, че интернет не може да продължи да функционира според собствените си правила.

"Интернет не може да остане "Дивият запад". Трябват ни ясни и прозрачни правила, предсказуема среда и балансирани права и задължения", е заявил Бретон. "Всичко, което е разрешено офлайн, трябва да бъде разрешено онлайн и всичко, което е забранено офлайн, трябва да бъде забранено онлайн".

Повод за разговора е станало извинение от страна на изпълнителния директор на Google и на компанията-майка Alphabet Сундар Пичай, поднесено на еврокомисар Бретон заради изтекъл по медиите вътрешен документ, предлагащ начини за противодействие на строгите нови правила на ЕС за технологичните компании. Вътрешният документ на Google очертава 60-дневна стратегия за противодействие на натиска на Европейския съюз за въвеждането на нови правила, включително чрез контранатиск от страна на американски съюзници по отношение на Тиери Бретон.

Еврокомисар Бретон е споделил, че целта му е да бъдат приложени нови разпоредби, които да ограничат нежеланото поведение, като е отбелязал, че "всички компании са добре дошли" в Европа, стига да спазват правилата на блока.

"Нашите онлайн инструменти са спасителна линия за много хора и бизнеси по време на локдауни, като настоящия, и "Гугъл" се ангажира да продължи да прави иновации и да изгражда услуги, които могат да допринесат за икономическото възстановяване на Европа след Covid-19", пoсочи от своя страна говорителят на компанията Ал Верни.

Инцидентът с изтичането на вътрешен документ подчертава интензивното лобиране от страна на технологичните компании срещу предложените правила на ЕС, които могат да попречат на техния бизнес и да наложат промени в начина им на работа.

Очаква се Тиери Бретон да обяви нов проект на правила, известни като Закон за цифровите услуги и Закон за цифровите пазари, заедно с европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер на 2-ри декември.

Правилата ще определят списък на възможностите и недостатъците за интернет порталите - онлайн компаниите с голямо пазарно влияние - принуждавайки ги да споделят данни с конкуренти и регулатори и да не промотират нечестно своите услуги и продукти.

В тази връзка Бретон е казал на Пичай, че ще бъде увеличено влиянето на ЕС за ограничаване на несправедливото поведение на технологичните порталите, така че интернет да се възползва не само от шепа компании, но и от малките и средни европейски предприятия и предприемачи.

"Позицията на Европа е ясна: всички са добре дошли на нашия континент - стига да спазват нашите правила", е завил той на шефа на "Гугъл".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1007