EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК започва дело срещу Полша заради гора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК започва дело срещу Полша заради гора

mail10:34 | 14.07.2017прегледи 9308 коментарикоментари 0


1 година и 3 месеца след внасянето на жалба в Европейската комисия от международни и полски природозащитни организации, комисията започва дело в Европейския съд заради изсичането на гори в защитената зона от НАТУРА 2000 „Гората Беловежа”. В съобщение Комисията поиска и незабавно спиране на изсичането на вековната гора. Това се случва след отказа на Полското правителство да се съобрази с изискванията на европейското законодателство и решението му да продължи сечите в тази безценна европейската територия.

Брюксел смята, че сечта в гората е срещу правилата на Съюза. „Европейската комисия също така поиска от Съда приемането на временни мерки, изискващи Полша да спре незабавно изсичането на дървета", пише в официално заявление на ЕК. Решението на съда може да застави Полша да плати тежка глоба.

ЕК иска Полша да се изправи пред съда на ЕСК, въпреки че правителството на страната твърди, че дърветата се секат, за да се спре разпространяването на бръмбар смърчов корояд. По-рано министерството на околната среда на Полша заяви, че борбата срещу заразата цели „връщането на гората в състоянието ѝ от миналото, когато тя е дивяла с приказа и красотата си“. ЕК смята полското обяснение за недостатъчно и иска съда да определи дали Варшава нарушава директивите на ЕС.


Тагове: Полша, гора, сеч, ЕК, дело
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg