EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК възстанови плащанията по ОПОС = 800 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК възстанови плащанията по ОПОС = 800 млн. лв.

mail06:20 | 17.11.2014прегледи 2765 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи днес, че плащанията от европейските фондове по оперативната програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013 г. се възстановяват, предаде БТА.  Официалното писмо е изпратено до българската страна вчера. Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма.
Плащанията към България се възстановяват и ЕК ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. 

Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма, заявява по този повод еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, цитирана в съобщението. По нейните думи възстановяването на плащанията е отлична новина за българската икономика и за бъдещето на сътрудничеството между България и ЕК. 

Възстановяването на плащанията е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет, коментира зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. По нейните думи това показва, че ЕК отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Предназначените за България средства трябва да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването на качеството на живот. Пожелавам успех на българското правителство в тази задача и обръщам внимание, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмния период 2007-2013 г., допълва тя. 

В началото на 2013 г. ЕК задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата. След извършен одит в България през октомври 2014 г. службите на ЕК стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали опасността от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще, се посочва в съобщението.

Размразяването на програмата за околна среда стана възможно след като служебното правителство се съгласи да отпише 9,5% от парите под формата на "плоска финансова корекция". Причина за замразяването на ОПОС преди една година бяха установените системни грешки при провеждането на обществени поръчки и контрола на програмата в периода 2010-2013 г. Независимо от възобновяването на плащанията, очакванията са към 31 декември 2014 г. България да загуби над половин милиард лева от европейските фондове. Вицепремиерът Томислав Дончев вече призна за предстоящите загуби, но все още отказва да назове размера им, отбелязва БГНЕС.

Първи коментари

Възстановяват се плащанията по ОП „Околна среда”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус” . „Предполагам, че очаквате да кажа, че благодарение на нас това се е случило”.
„800 млн. лева влизат в българската икономика”, обяви премиерът.Борисов благодари от името на правителството на народните представители. „Благодарение на това, че има парламент има 800 млн. лева по сметките на България”, каза още министър-председателя.

ЕК съобщи, че е отблокирала финансирането по ОП „Околна среда“ за България. Това каза на брифинг в Народното събрание вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. „Този акт се дължи на това, че отвъд всички положени административни усилия, свързани с подобряването на системите за управление и контрол, отвъд всички аргументи, които българските власти са дали на ЕК, отвъд всички положени усилия от нас и служебното правителство - това е знак за връщането на доверието към България. Има много път да бъде извървян, докато върнем доверието изобщо“, заяви Дончев. По думите му, има много проблеми, които трябва да бъдат преодолени и ще стоят на вниманието им през следващите седмици. „Надявам се, следващия месец да имаме подобна новина, свързана с ОП „Регионално развитие“, каза още Томислав Дончев.

Предстоят ни поредица от спешни мерки, които трябва да предприемем, за да подобрим темпото на усвояване на средства и да ускорим изпълнението на проектите, заяви на брифинга министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. „ЕК уведоми българските власти, че всички условия, които бяха поставени при спирането на разплащанията през ноември месец 2013 година към България, вече са изпълнени. Това е новина, която безспорно отпушва възстановяването на средствата към България. Това действително е само първата стъпка за подобряване на тежкото състояние на ОП „Околна среда“, заяви Василева.
„Благодаря на ЕК за доверието към българските власти, на бенефициентите, които имаха волята да продължат да изпълняват тежките инфраструктурни проекти. Благодаря и на експертите от Министерството на околната среда и водите за усилията, които положиха за подобряване на системите за управление и контрол“, благодари Ивелина Василева.

/обновена/


Тагове: ОПОС, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1142