EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК временно ще смекчи картелните си правила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК временно ще смекчи картелните си правила

mail13:40 | 24.03.2022прегледи 910 коментарикоментари 0


ЕК временно ще смекчи картелните си правила, за да могат хиляди компании от съюза, чиито вериги за доставки са нарушени заради санкциите срещу Русия, да се обединят и да купуват, доставят или разпространяват стоки, без да нарушават правилата за конкуренцията, предаде Ройтерс.

Изпълнителният орган на ЕС публикува насоки съвместно с националните регулаторни органи за защита на конкуренцията и Надзорния орган на Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) , след като множество компании поискаха съвет как да се справят с нарушенията заради санкциите.

Този род сътрудничество между компаниите няма да ограничи конкуренцията или ще генерира производителност, която вероятно ще надвиши всяко подобно ограничение, съобщиха антитръстовите органи. 

Регулаторните органи на ЕС няма да се намесват срещу крайно необходими и временни инициативи със специфичната цел да предотвратят тежки нарушения, причинени от влиянието на войната и/или санкциите на единния пазар, заявиха те.

Регулаторите обаче предупредиха компаниите да не се възползват от ситуацията,за да създават картели или да злоупотребяват с господстващото си положение на пазара. 

Компаниите, които нарушават антитръстовите правила на ЕС са заплашени от глоби, равняващи се на 10 на сто от глобалния им оборот.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg