EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК-без пререгистрация на МПС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК-без пререгистрация на МПС

mail16:00 | 04.04.2012прегледи 953 коментарикоментари 0


Мерки за намаляване на излишната административна тежест при регистрацията на МПС в държава от ЕС, различна от родината на собственика, предлага ЕК. Всяка година гражданите и дружествата в ЕС се изправят пред необходимостта да преместят близо 3,5 млн. превозни средства в друга държава от Общността и да ги регистрират в съответствие с националното законодателство. Това, което в рамките на единния пазар през настоящия век би трябвало да е проста процедура по регистрация, все още представлява тромава и продължителна административна процедура поради различието в нормативните уредби и разнообразните и противоречащи си изисквания, отбелязва комисията. Продължителността на процедурата е средно пет седмици, а разходите по нея за гражданите и дружествата се оценяват на 400 евро. Тези проблеми представляват съществена пречка пред свободното движение на стоки, услуги и работещи, а по този начин и пред растежа и създаването на работни места в Европа, се посочва в съобщението на ЕК. Комисията предприема действия за драстично намаляване на тази излишна административна тежест. Очаква се предложението да доведе до съществено опростяване на административните процедури, в резултат на което дружествата, гражданите и органите, отговарящи за регистрацията, да спестяват не по-малко от 1,5 млрд. евро годишно. С предложението целенасочено се разглеждат съвсем конкретни въпроси. Изискванията за пререгистрация на превозни средства, идващи от друга държава от ЕС, ще се ограничат.

Например, ако предложенията бъдат приети от Съвета и от Европейския парламент, няма да бъде необходимо гражданите, които работят в друга държава от ЕС и използват служебно регистриран автомобил, да пререгистрират превозното средство. Предвижда се значително опростяване на административните формалности при пререгистрация в рамките на ЕС на леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони, например в случаите, когато някой се премести да живее в друга държава от ЕС, както и когато закупи автомобил втора употреба от друга държава от ЕС. Невъзможно ще стане регистрирането на откраднат автомобил в друга държава от ЕС, предвижда ЕК. Значително ще намалеят разходите на фирмите за даване на автомобили под наем, които ще могат вече да прехвърлят автомобили в друга държава от ЕС по време на ваканционните периоди, без да е необходимо да ги пререгистрират. Очаква се това да понижи цените за наемане на автомобил. С предложените текстове се въвежда принципът, че даден автомобил следва да се регистрира в тази държава от ЕС, в която живее неговият собственик, както и че останалите държави от Общността не могат да изискват от собственика да регистрира автомобила на тяхната територия, дори и в случай на по-продължителен престой. Промените предвиждат гражданите, които се местят за постоянно в друга държава от ЕС, да разполагат с шестмесечен срок за пререгистрация на автомобила на новото място. Гражданите, които купуват или продават автомобил втора употреба в друга държава от ЕС, няма да бъдат изправени пред необходимостта да преминават допълнителни технически прегледи, нито ще се сблъскват с административни проблеми. На гражданите, които работят в друга държава от ЕС и използват служебно регистриран автомобил, вече няма да се налага да го регистрират в държавата, в която са се преместили. Фирмите за автомобили под наем ще могат да прехвърлят превозните средства в друга държава от ЕС за ваканционните периоди, без да е необходима пререгистрация (т.е. ще могат да използват едни и същи автомобили в морските курорти през лятото и в Алпите през зимата, например). Същият принцип ще се прилага за дружествата, тъй като леките автомобили, автобусите, микробусите и камионите ще следва да се регистрират в държавата от ЕС, в която се намира седалището на дружеството, а останалите държави от ЕС ще трябва да приемат тази регистрация. Службите, отговорни за регистрацията, ще повишат сътрудничеството помежду си, с което ще се улесни проследяването на откраднати автомобили.

Регистрирането на откраднат автомобил в друга държава от ЕС ще стане невъзможно, уточнява ЕК. Много проверки ще бъдат напълно премахнати, като компетентните служби ще получават необходимата им информация за автомобила директно от своите колеги в държавата, в която той вече е регистриран. В доклада за гражданството на ЕС за 2010 г. комисията установи, че именно проблемите, свързани с регистрацията на автомобилите, са едни от основните пречки, с които гражданите се сблъскват във всекидневието си при упражняването на предоставените им съгласно законодателството на ЕС права. Проблемите при регистрирането оказват отрицателно въздействие върху гражданите и дружествата. Като основни проблеми са посочени продължителността на процедурите (според 77,8% от гражданите и 83,1% от предприятията) и допълнителните разходи (според 86,5% от гражданите и 81,4% от предприятията): фактори, които за 50,8% от дружествата са изиграли възпираща роля при решения за преместване на автомобили от една държава в друга държава от ЕС. Затова 55,9% от участвалите в консултацията дружества са споделили убеждението си, че производителността им е сериозно засегната, а според 64,4% това влияе и на растежа. Почти всеки пети гражданин и всяко трето европейско дружество са заявили, че не са могли да регистрират превозно средство в някоя държава от ЕС. След обсъждането на днешните предложения европейските държави ще разполагат с година, за да започнат да прилагат промените в националните си законодателства. По-късно тази година комисията ще изясни правилата, които държавите в ЕС трябва да спазват при облагане с данъци при регистрацията и движението по пътищата на превозните средства. Комисията ще посочи препоръки за подобряване на единния пазар, по-специално за избягване на двойното данъчно облагане на автомобилите при преместване на гражданите от една държава от ЕС в друга, както и за премахване на пречките пред трансграничното даване под наем на автомобили.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg