EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Актуален списък на забранени авиокомпании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Актуален списък на забранени авиокомпании

mail13:45 | 05.12.2012прегледи 425 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие 20-ата актуализация на европейския списък на въздушните превозвачи, които са предмет на оперативна забрана или ограничения на дейността в рамките на Европейския съюз, по-известен като „списък на ЕС за авиационна безопасност“. Това се посочва в прессъобщение на Комисията. Поради сериозни опасения във връзка с безопасността към списъка са добавени въздушните превозвачи, лицензирани в Еритрея. От друга страна, вследствие на подобрение на състоянието на безопасността в Мавритания, стана възможно да се извадят от списъка всички въздушни превозвачи, лицензирани в тази държава. Това се отнася и за превозвача на Йордания ― Jordan Aviation, който също бе изваден от списъка. Напредък бе отбелязан и в Либия, но либийските власти се съгласиха, че на либийските превозвачи няма да бъде разрешено да оперират в Европа до момента, в който бъдат повторно лицензирани изцяло по начин, който удовлетворява Комисията.

Сийм Калас, заместник-председател на Комисията, отговарящ за транспорта, заяви: „Комисията е готова да положи максимални усилия, за да подпомогне държавите, включени в списъка за авиационна безопасност, в изграждането на технически и административен капацитет с цел преодоляване на затрудненията в областта на безопасността по възможно най-бързия и ефективен начин. Радвам се, че една държава и няколко авиокомпании са заличени от списъка. Това е значителен напредък. Безопасността обаче винаги трябва да стои на първо място и не можем да допуснем компромиси в тази област, на което се дължи и решението относно Еритрея.“
Новият списък заменя предишната версия от април 2012 г. и е на разположение за справка на уебсайта на Комисията.
Всички въздушни превозвачи, лицензирани в Мавритания, бяха извадени от списъка след изключителния напредък, постигнат от компетентните органи, и изгледите Комисията да проведе посещение с цел проверка на място. Този напредък бе признат в рамките на две успешни мисии, проведени на място от Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО). Тъй като това е първият случай на премахване на пълна забрана, засягаща всички въздушни превозвачи от дадена държава, Мавритания се ангажира да разрешава полети до Съюза само при строго определени условия.
Лицензираната в Йордания Jordan Aviation също бе извадена от списъка след успешното решаване на установените преди това проблеми. Подобренията бяха установени по време на оценката, извършена на място от Комисията.
С оглед предотвратяването на рискове се наложи налагането на оперативна забрана на всички въздушни превозвачи, лицензирани в Еритрея, поради наличието на изключително сериозни опасения във връзка с безопасността, за които бе получено уведомление от ИКАО, както и на липсата на подходящи мерки за намаляване на риска от страна на компетентните органи на Еритрея.
Бяха проведени и засилени консултации с либийските компетентни органи в областта на гражданското въздухоплаване и либийския министър на транспорта. В резултат на това либийските компетентни органи приеха да се запазят доброволните ограничения, приложими за всички въздушни превозвачи, лицензирани в Либия, които ги изключват от списъка на превозвачите, имащи право да извършват полети до ЕС, докато не бъдат повторно лицензирани изцяло в съответствие с международните стандарти за безопасност. Изпълнението на мерките, за които е взето решение от страна на либийските власти, ще продължи да бъде внимателно наблюдавано от страна на Комисията.
Европейският списък за авиационна безопасност бе актуализиран също с цел да се извадят от него някои превозвачи, които са престанали да съществуват, или да се добавят нови превозвачи, създадени наскоро в редица държави ― Република Конго, Демократична република Конго, Екваториална Гвинея, Хондурас, Индонезия, Казахстан, Киргизката република, Филипините и Руанда. Вследствие на това в списъка вече не присъстват превозвачи от Руанда и Хондурас.
На последно място Комисията отчете усилията, положени от компетентните надзорни органи по сигурността в Аруба, Индонезия, Либия, Казахстан, Киргизката република, Мадагаскар, Филипините и Русия за реформиране на системата на гражданското въздухоплаване и по-специално за повишаване на безопасността като гаранция за ефективното и системно прилагане на международните стандарти за безопасност. Комисията е готова да продължи да предоставя активна подкрепа за тези реформи в сътрудничество с ИКАО, държавите — членки на ЕС и Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) с цел да се помогне на някои от тези държави да бъдат извадени от списъка, когато положението във връзка с безопасността се подобри в по-голяма степен.
Комисията продължава изцяло и при всяка възможност да подкрепя по-широкото прилагане на международните стандарти за безопасност и упълномощи ЕААБ да проведе поредица от мисии за оказване на техническа помощ в подкрепа на усилията на компетентните органи в редица държави за повишаване на нивото на безопасност.
Решението на Комисията се основава на единодушното становище на Комитета за авиационна безопасност, който се състои от представители на 27-те държави — членки на ЕС, Хърватия, Норвегия, Исландия, Швейцария и ЕААБ.

Пълният списък с авиокомпаниите можете да видите тук.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161