EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК: 10 действия при работа с Китай!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: 10 действия при работа с Китай!

mail16:31 | 15.03.2019прегледи 735 коментарикоментари 0


ЕК представи 10 действия, които държавите от ЕС да предприемат при взаимодействието с Китай. Заради нарастващата икономическа мощ и политическо влияние на Китай мерките ще бъдат обсъдени от Европейския съвет на 21 март. ЕС и Китай се ангажираха с цялостно стратегическо партньорство. Въпреки това в ЕС нараства усещането, че равновесието между предизвикателствата и възможностите, които Китай представя, се е променило. ЕК цели постигането на усъвършенстване на европейския подход, се посочва в съобщение на комисията.

Китай е едновременно партньор за сътрудничество, с когото ЕС има тясно съгласувани цели, партньор за преговори, с когото ЕС трябва да намери равновесие в интересите, и икономически съперник в преследването на технологично първенство. ЕС трябва решително да търси по-равновесни и съразмерни условия за икономическите отношения. За да се запазят дългосрочният напредък, ценностите и социалният модел, има области, в които ЕС трябва да се пригоди към променящата се икономическа действителност и да укрепи своите вътрешни политики и промишлена база.

ЕК предлага ЕС да укрепи сътрудничеството с Китай, за да изпълни общите отговорности към ООН, правата на човека, мира и сигурността и развитието. За да се бори по-ефективно с климатичните промени, ЕС призовава Китай да постигне преди 2030 г. целите на Парижкото споразумение.

ЕС ще задълбочи ангажимента си за мир и сигурност, като надгражда сътрудничеството в действията, свързани с Иран. За да запази интереса си по отношение на стабилността, устойчивото икономическоразвитие и доброто управление в страните партньори, ЕС ще прилага по-стриктно съществуващите двустранни споразумения и финансови инструменти, и ще работи с Китай, за да следва същите принципи чрез прилагането на стратегията за свързване на Европа и Азия.

За да се постигнат по-равновесни и съразмерни икономически отношения, ЕС призовава Китай да изпълни съществуващите общи ангажименти. Това включва промяна на Световната търговска организация, особено за субсидии и принудителни трансфери на технологии, и сключване на двустранни споразумения за инвестиции до 2020 г., за географски указания и за авиационната безопасност през следващите седмици.

За насърчаване на равнопоставеността и откриване на възможности за възлагане на обществени поръчки в Китай, Европейският парламент и Съветът на ЕС следва да приемат т. нар. инструмент за международни обществени поръчки преди края на 2019 година. До средата на тази година ЕК ще представи насоки за участието на чуждестранни купувачи и стоки на пазара на обществени поръчки в ЕС.

Комисията ще определи преди края на годината начини за запълване на съществуващите пропуски в правото на ЕС по отношение на чуждата държавна собственост и държавното финансиране на вътрешния пазар. За да се предпази от възможни тежки последици за сигурността за критична цифрова инфраструктура, е необходим общ подход на ЕС към сигурността на мрежите от пето поколение (5G). ЕК ще издаде препоръка в следващите седмици по този въпрос.За откриване и повишаване на осведомеността за заплахите за сигурността, свързани с външните инвестиции в чувствителни области, технологии и инфраструктура, държавите в ЕС следва бързо, пълно и ефективно да приложат правилата за проверка на преките чуждестранни инвестиции. Следващата среща на високо равнище между ЕС и Китай е насрочена за началото на април, добавя комисията.

На фона на новите изисквания на ЕК стана ясно, че Меморандуми за намерение да сътрудничат с Китай са подписали вече 13 страни от ЕС, съобщава агенция АНСА, цитирана от ТАСС. Цитиран е източник от Брюксел, подобен документ на подготвяния от Рим и Пекин планират да подпишат България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Гърция, Литва, Латвия, Малта, Португалия, Полша, Словакия и Словения. Преди това италианският премиер Джузепе Конте потвърди, че Рим подготвя рамково споразумение с Пекин за сътрудничество, което е планирано да се подпише по време на посещението в Рим на китайския президент Си Цзинпин от 22 до 24 март.

 


Тагове: ЕК, Китай
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg