EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК & промишлеността инвестират €22 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК & промишлеността инвестират €22 млрд.

mail14:10 | 16.06.2021прегледи 1971 коментарикоментари 0


Европейската комисия стартира 11 нови европейски партньорства заедно с промишлеността с цел да стимулира инвестициите в научни изследвания и иновации и да преодолее основните предизвикателства, свързани с климата и устойчивостта. Това ще превърне Европа в първата неутрална по отношение на климата икономика и ще осъществи целите на Европейския зелен пакт. В съответствие с целите на двойния екологичен и цифров преход партньорствата ще осъществят и амбициите на ЕС в областта на цифровите технологии за следващото десетилетие — цифровото десетилетие на Европа. Те ще получат над 8 милиарда евро от „Хоризонт Европа“ — новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—2027 г. Общият размер на поетите задължения — от страна на частни партньори и на държавите членки — възлиза на около 22 милиарда евро.

Тази критична маса на финансиране позволява на партньорствата да търсят новаторски решения в широк мащаб, например за справяне с емисиите от енергоемките и трудните за декарбонизация отрасли, като например корабоплаването и производството на стомана, както и за разработване и внедряване на високоефективни акумулаторни батерии, устойчиви горива, инструменти за изкуствен интелект, технологии за данни, роботика и др. Обединяването на усилията, ресурсите и инвестициите в голям мащаб в рамките на партньорствата също така ще доведе до дългосрочни положителни въздействия, ще повиши европейската конкурентоспособност и технологичен суверенитет и ще създаде работни места и растеж.

Единадесетте европейски партньорства са:

  1. Европейско партньорство за Европейския облак за отворена наука. То има за цел до 2030 г. да внедри и консолидира отворена и надеждна виртуална среда, за да се даде възможност на приблизително двата милиона европейски изследователи да съхраняват, споделят и повторно да използват научноизследователски данни отвъд националните граници и от различни дисциплини.
  2. Европейско партньорство за изкуствен интелект, данни и роботика. За да се извлекат най-големи ползи за Европа от изкуствения интелект, данните и роботиката, това партньорство ще стимулира иновациите, приемането и внедряването на тези технологии в полза на гражданите и предприятията.
  3. Европейско партньорство в областта на фотониката (светлинни технологии). То има за цел да ускори иновациите в областта на фотониката, да гарантира технологичния суверенитет на Европа, да повиши конкурентоспособността на европейската икономика и да насърчи създаването на работни места и благоденствие в дългосрочен план.
  4. Европейско партньорство за чиста стомана — производство на нисковъглеродна стомана. То подкрепя водещата роля на ЕС в превръщането на стоманодобивната промишленост в неутрална по отношение на въглеродните емисии промишленост, която служи като катализатор за други стратегически отрасли.
  5. Европейско партньорство „Made in Europe“. То ще бъде движещата сила за водещата роля на Европа в устойчивото производство в Европа чрез прилагане на принципите на кръговата икономика (нулеви отпадъци и други), цифровата трансформация и неутралното по отношение на климата производство.
  6. Европейско партньорство „Processes4Planet“. Визията на това партньорство е за водеща роля на европейските преработващи отрасли в световен мащаб по линия на целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г., със силен акцент върху нисковъглеродните технологии, системите на кръговата икономика, например центровете за кръговост и конкурентоспособността.
  7. Европейско партньорство за ориентирана към хората устойчива архитектурна среда (Built4People). Визията на това партньорство е за висококачествена, нисковъглеродна, енергийноефективна архитектурна среда с ефективно използване на ресурсите, като сгради, инфраструктура и др., които са двигател на прехода към устойчивост.
  8. Европейско партньорство за автомобилен транспорт с нулеви емисии (2Zero). То има за цел да ускори разработването на транспорт с нулеви емисии чрез системен подход в подкрепа на неутрална по отношение на климата и чиста система за автомобилен транспорт.
  9. Европейско партньорство за свързана, съвместна и автоматизирана мобилност. Неговата цел е да се ускори въвеждането на иновативни, свързани, съвместни и автоматизирани технологии и услуги за мобилност.
  10. Европейско партньорство в областта на акумулаторните батерии: Към конкурентоспособна европейска верига за създаване на стойност в сектора на промишлените акумулаторни батерии. То има за цел да подкрепи развитието на европейска научноизследователска и иновационна екосистема на световно равнище в областта на акумулаторните батерии и да насърчи водещите позиции на Европа в проектирането и производството на акумулаторни батерии за следващото поколение стационарни и мобилни приложения.
  11. Европейско партньорство за воден транспорт с нулеви емисии. То има за цел ЕС да ръководи и ускори преобразуването на морския транспорт и транспорта по вътрешни водни пътища, за да се премахнат всички вредни емисии в околната среда (включително парникови газове, замърсители на въздуха и водата) чрез иновативни технологии и експлоатация.

Днес Комисията прие меморандуми за разбирателство за стартиране на партньорствата, които ще започнат да функционират незабавно. Церемонията по подписването на меморандумите за разбирателство ще се състои на 23 юни по време на Европейските дни на научните изследвания и иновациите.

Изявления на членове на колегиума:

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: „Сътрудничеството е от ключово значение, когато става въпрос за преодоляване на предизвикателствата на екологичния и цифровия преход в Европа. Цифровите технологии са двигател на този преход към неутрална по отношение на климата, кръгова и по-устойчива икономика. Единадесетте партньорства, които Комисията и промишлеността предложиха заедно днес, ще мобилизират значителни ресурси — около 22 милиарда евро, за да можем съвместно да идентифицираме надежден изкуствен интелект, данни, роботика и още много други технологични инструменти, за да постигнем нашите цели в областта на околната среда и климата, за по-чисто и по-здравословно бъдеще.“

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, добави: „Всички тези партньорства са свързани с обединяване на ресурсите за научни изследвания и иновации и гарантиране, че резултатите от научните изследвания се превръщат в полезни иновации за гражданите. С помощта на „Хоризонт Европа“ сме решени да излезем от кризата в областта на климата, да предоставим устойчиви решения на основните екологични предизвикателства и да ускорим устойчивото възстановяване. Това ще бъде от полза за всички европейци.“

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: „С новите партньорства Европа заема челно място в развитието на технологиите в световен мащаб, като изгражда ключов промишлен капацитет и ускорява двойния екологичен и цифров преход. Това ще помогне на Европа да поеме по пътя към неутралност по отношение на климата до 2050 г. , както и към кръгова икономика. Чрез своята работа партньорствата ще поставят акцент и върху развитието на цифровите технологии, необходими за утвърждаване на водещата позиция на Европа в промишлеността.“

Контекст

Единадесетте партньорства, за които днес бяха приети меморандуми за разбирателство, са т.нар. „съвместно програмирани“ европейски партньорства — партньорства между Комисията и предимно частни, но понякога и публични партньори. Те ще бъдат осъществени между 2021 г. и 2030 г., което им позволява да участват в последните покани за представяне на предложения по програма „Хоризонт Европа“, след което да приключат дейността си.

Меморандумът за разбирателство е основата за сътрудничеството в рамките на партньорство, тъй като в него се посочват неговите цели, ангажиментите и на двете страни, както и управленската структура. Партньорствата също така предоставят на Комисията принос по съответните теми, които ще бъдат включени в работните програми на „Хоризонт Европа“. Изпълнението се осъществява преди всичко чрез работните програми на „Хоризонт Европа“ и поканите за представяне на предложения по тези програми. Частните партньори разработват допълнителни дейности, които не се финансират по линия на „Хоризонт Европа“, но са включени в стратегическите програми за научни изследвания и иновации на партньорството и се съсредоточават върху въпроси като внедряването на пазара, развиването на умения или регулаторните аспекти.

Тези „съвместно програмирани“ европейски партньорства са различни, но също така допълват по-сложните т.нар. „институционализирани“ европейски партньорства, които се основават на законодателно предложение на Комисията и имат „специална структура за изпълнение“. През февруари тази година Комисията предложи да се създадат 10 нови „институционализирани“ европейски партньорства между Европейския съюз, държавите членки и/или промишлеността. С инвестиции в размер на почти 10 милиарда евро, като партньорите ще участват с поне равностойна сума, те имат за цел да ускорят прехода към зелена, неутрална по отношение на климата и цифрова Европа и да направят европейската промишленост по-устойчива и конкурентоспособна.


Тагове: ЕК, инвестиции
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg