EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Езерото „Панчерево” заплаха за София?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Езерото „Панчерево” заплаха за София?

mail09:00 | 06.06.2011прегледи 1098 коментарикоментари 0


Вячеслав Попов, магистър по икономика, победител в играта на Economynews.bg - „Стани репортер”.

Защитата на населението на големите български градове от бедствия, аварии и катастрофи е била винаги актуален икономически и социален проблем. Идеята за корекция на коритото на река Арда и защитата на населението на Кърджали от наводнения възниква преди повече от 40 години. Сега почти е забравено, че изграждането на езерото край Пасарел и езерото „Панчарево”, като част от Хидровъзел „Искър” край София са създадени със същата цел - да предпазят столицата при аварийно източване на големи количества вода от язовир „Искър”.
Аварията в атомните електроцентрали на Япония повдига въпроса не само за сигурността на атомната енергетика. Големите язовири, разположени в непосредствена близост до градове с голям брой население, изискват осъвременяване на хидротехническата защита срещу бедствия и аварии.
Ако направим сравнение между двете хидротехнически съоръжения – край София и Кърджали ще установим, че стената на езерото „Панчарево” е изградена в по-голямата си част от земен насип, а изпускането на водата може да се извършва само от един шлюз.
В същото време хидротехническото съоръжение край Кърджали е изградено по съвременен способ – стената е от бетон и има множество шлюзове за аварийно изпускане на големи количества вода.
София като столица се намира в рискова зона на сеизмична активност. Преди да настъпи аварията в атомните електроцентрали в Япония никой не предполагаше, че това може да се случи. Сега с основание този въпрос трябва да се постави на дискусия по отношение на големите хидротехнически съоръжения, разположени в непосредствена близост до някои от големите градове в България – София, Монтана и др. и необходимостта от инвестиции в инфраструктурни проекти за регионално развитие.
EconomyNews.bg като Портал за икономически новини, финансови новини, бизнес новини, анализи, прогнози от България с основание може да бъде един от инициаторите и медиен партньор на Столична община за създаването и реализирането на цялостен проект, финансиран по европейски програми за модернизация на хидротехническите съоръжения на яз.”Искър”, езерото „Пасарел” и езерото „Панчарево”, с обществено значима и икономически обоснована цел - повишаване степента на защита на населението на София от бедствия и катастрофи.
В рамките на отделните етапи на такъв проект е възможно са се изградят „Хидро-парк” 1 – край столичния квартал „Горубляне” и „Хидро-парк” 2 - край столичния квартал „Дружба” 2.
Преди дни бе съобщено, че са одобрени проекти на 75 общини, свързани с превенция на наводненията, на обща стойност 73 млн. лв., което е целият ресурс, предвиден за реализиране на такива мерки по Оперативна програма "Регионално развитие".

Снимика:pancharevo.bgcar.eu


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg