EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Една компания координира е-правителството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Една компания координира е-правителството

mail10:15 | 04.07.2012прегледи 645 коментарикоментари 0


Българският бизнес и общини подкрепиха идеята за създаване на една компанията, която да координира въвеждането на електронно управление в България. Това стана ясно по време на обсъждане в София на международния опит при въвеждането на единен системен интегратор (ЕСИ). Срещата бе по идея на Информационно Обслужване АД, в която участваха БСК, БТПП, КРИБ, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Български ИКТ Клъстер, Фондация Право и Интернет, Българска уеб асоциация (БУА) и Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ).

Представителите на бизнеса осъзнават предимствата на единния системен интегратор, но изразиха и притеснения по отношение на изграждане и ясно правно легулиране на новата компания с конкретно дефинирани права, които да осигурят централизирано управление на електронното правителство и която да създава единни стандарти, да не бъде конкурент на частния сектор и да внимава за ограничения човешки ресурс в ИКТ сектора в България.
Александър Колев, изпълнителен директор на Информационно Обслужване, отбеляза: “Трябва да намерим баланса между ИКТ потребностите на държавата и компаниите, които реализират тези потребности. Стратегията на държавата предвижда създаването на единен системен интегратор в България и нашата отговорност – на всички участници на пазара – е да търсим най-добрите практики за реализирането на визията й за развитие на електронното управление. Информационно Обслужване, с оглед ролята си на водещ доставчик на информационни технологии за нуждите на държавната администрация, ще осигури платформата за тази дискусия.”
Алберт Кронбергер, който е работил по създаването на модела на електронно управление в Австрия, отбеляза: “Няма едно “най-добро” или “правилно” решение – правителствата следват тенденцията в световната ИТ индустрия и модела на управление и закупуване на ИКТ технологии от държавата зависи от конкретния случай и страна.”
Той отчете следните ползи от въвеждане на “единен системен интегратор”:
-Развойна дейност в областта на ИТ
- Изграждане на стандарти
- ИТ ноу хау на разположение на правителствените служби
- Координация между публичния и частен сектори
- Екип от високо мотивирани ИТ специалисти, работещи за държавна администрация
-Гъвкавост и по-добри процеси


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg