EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Една година гратис за частните пенсионни фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Една година гратис за частните пенсионни фондове

mail12:54 | 18.10.2010прегледи 903 коментарикоментари 0


"Най-разумното предложение е да се продължи с една година гратисния период за изплащане на пенсии от страна на частните пенсионни фондове". Това заяви министърът на труда и социалната политика  Тотю Младенов след участието си в кръгла маса, посветена на дългосрочните приоритети на политиката за борба с бедността и социалното изключване, предаде репортер на БГНЕС.
С удължаването на гратисния период правителството, синдикатите, работодателите и частните пенсионни фондове ще могат да намерят най-доброто решение за гарантиране на ранното пенсиониране на хората. "Търсим трайно решение на ранното пенсиониране, което да е добро за НОИ, хората, бизнеса и за фондовете", изтъкна министърът. Това действие, обаче, ще увеличи разходите в бюджета на ДОО с 18 милиона лева. "Няма проблеми този дефицит да се покрие. Винаги се залага резерв в НОИ около 20 милиона лева", сподели министър Младенов. Вчера той е имал среща с Асоциацията на професионалните пенсионни фондове. "Те имат идеи и казват, че ще помогнат на НОИ, но не трябва да се казва, че това трябва да стане за един ден. Много разумно трябва да решим проблема и за да не продължаваме да увеличаваме дефицитите в НОИ", обясни Тотю Младенов. В момента фондовете правят сметки колко средства ще могат да прехвърлят в НОИ. В сряда те имат среща с експертите на осигурителния институт. Младенов отказа да коментира дали пенсионните фондове трябва да плащат допълнителна или основна пенсия. "Явно някои много не иска да се сключи споразумение между правителството, работодателите и синдикатите и иска да има хаос в държавата и това не е само един. В момента е ясно, че бюджетът на ДОО за следващата година е съгласуван със социалните партньори и в сряда Министерски съвет ще го приеме с 1,8 % увеличаване на осигуровката за пенсия", коментира още министърът. Така разписаният бюджет на ДОО ще намали дефицита на НОИ с 460 милиона лева. Според Младенов, обаче, до 1-2 дни може да се подпише националното споразумение за визията за пенсионната реформа за следващите 20 години. Аз направих всичко необходимо. Синдикати и работодатели вече са почти готови. "На КНСБ удовлетворихме всички искания – повишаване на осигурителната вноска, отлагане във времето на повишаването на осигурителния стаж и възрастта за пенсия. Диалог се води разумно. Синдикатите са разумни хора и ако действително искат да защитават интересите на категорийните работници не трябва да правят прибързани заключения, а трябва на масата на преговорите да намерим най-разумното решение", изтъкна социалният министър.
По време на дискусията Тотю Младенов припомни, че България е с ниво на бедност над средното за ЕС. По данни от 2008 година 1,63 милиона българи живеят в бедност. Той отбеляза, че на днешния ред на много места в Европа се провеждат редица събития, свързани с европейската година на борба с бедността. Наша политика за борба с бедността трябва да се гради върху солидарността и тази политика не може да се разглежда отделно от политиката за икономически растеж, каза социалният министър днес. Тотю Младенов коментира и европейската стратегия 2020 и амбицията на България до 2020 да намали броя на лицата, живеещи в бедност с 260 000. Младенов припомни, че и тази зима ще работят редица социални трапезарии, 250 000 българи ще получат енергийните помощи. Ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова отбеляза, че Европа може да бъде силна, само ако напълно използва потенциала на всеки един свои гражданин. Тя припомни, че ЕС и държавите членки вече са завили готовност за дългосрочни действия срещу дискриминацията, за улесняване на достъпа до пазара на труда и редица други действия за подобряване на живота на хората.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg