EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерти против национализация на пенсионни фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти против национализация на пенсионни фондове

mail13:30 | 14.10.2010прегледи 1230 коментарикоментари 0


Национализацията на професионалните пенсионни фондове е против интересите на работещите при условията на 1-ва и 2-ра категория труд и не е в полза на пенсионната система, коментира Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/, в която членуват всички пенсионноосигурителни дружества, извършващи допълнително пенсионно осигуряване.
Предлагащите идеята за прекратяването на дейността на професионалните фондове и прехвърлянето на активите им към Националния осигурителен институт не си дават сметка, че пенсионните дружества ще бъдат принудени да започнат продаването на активи, което ще нанесе сериозен удар върху състоянието на финансовия и капиталовия пазар в България, посочи Абаджиев. По думите му предложенията за национализация на частни пари са неиздържани, дълбоко погрешни и са против интересите на работещите при условията на 1-ва и 2-ра категория труд.
Не е правилно да се внушава на обществото, че професионалните пенсионни фондове не могат да изплащат пенсии на този етап и че фондовете не се управляват добре, заяви Даниела Петкова - изпълнителен директор на пенсионния фонд "Доверие". Средствата, постъпили в професионалните фондове до 30 юни 2010 г. възлизат на 537 343 хил. лева. От създаването си до тази дата фондовете са превели на НОИ средства в размер на 90 млн. лв. - в това число и доходи от инвестиции за 16 млн. лв., допълни тя.
По данни на асоциацията плащанията, извършени от фондовете от началото на тяхната дейност до края на юни, са в размер на 9284 хил. лева. Натрупаните активи към 30 юни по данни на Комисията по финансов надзор са 465 237 хил. лева. Авторите на предложението за прехвърляне на тези активи към НОИ трябва да са наясно, че тези 465 млн. лева. се намират в индивидуалните партиди на осигурените във фондовете и практически са техни лични средства и собственост. Според закона техните средства не могат да бъдат отнемани, посочват експертите.
От асоциацията посочиха, че в чл. 168 от Кодекса за социално осигуряване е записано, че ще има преходен период, през който ще се натрупват средства в индивидуалните партиди на хората, работещи в условията на 1-ва и 2-ра категория труд, в професионалните пенсионни фондове. Краят на преходния период постоянно се отлага и ние не можем да започнем изплащането на пенсиите, заявиха от асоциацията.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg