EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Египет вече е член на БРИКС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Египет вече е член на БРИКС

mail13:40 | 10.01.2024прегледи 466 коментарикоментари 0


Членството на Египет в групата БРИКС, което беше активирано в началото на 2024 г, може да донесе редица ползи за страната, заявяват икономисти пред египетското издание в. "Ал Ахрам". 

"В краткосрочен план се очаква активно търговското партньорство между Египет и страните от блока, фокусирано върху продоволствената сигурност заради значимата роля на Русия като основен доставчик на пшеница за Египет", обобщават те. Наред с това усилията ще бъдат насочени към увеличаването на приходите в туристическия сектор, добавя тя. 

Търговският обмен на Египет с държавите от БРИКС, както основателките, така и новите членки, се равнява на 46.673 милиарда долара, което е малко повече от една трета от цялата външна търговия на арабската република, според официални данни от 2022 и 2023 г. 

Страните от блока се опитват да установят изпълнението на транзакции в местни валути помежду си, за да намалят зависимостта си от американския долар, изтъква Шериф. Според нея ефектът от тези мерки ще се усети през втората половина на 2024 г. 

През 2023 г. Египет подписа меморандум за разбирателство и споразумения за обмяна на валута (валутен суап) и търговия в местни валути с Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Китай, които са част от БРИКС. 

Увеличени търговски обеми и разнообразяване на експортните дестинации са сред непосредствените предимства от членството, които вижда анализаторът Ихаб ел Гамал. Той изтъква и ангажираността на БРИКС със съвместни инфраструктурни проекти и възможните ползи от това за Египет в жизненоважни сфери като транспорт, енергетика и телекомуникации. 

Научно-технологичният прогрес на държавите от БРИКС предлага достъп до свръхмодерни технологии и експертиза, посочва Гамал. Според него, наред с това членството във формата ще увеличи геополитическото влияние на Египет в глобален план. 

БРИКС е създаден през 2009 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а през следващата година приема за член и Република Южна Африка (РЮА). По време на годишната среща на блока през август м. г. покани за членство получиха шест държави: Египет, Етиопия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Иран и Аржентина. 1 януари 2024 те официално станаха част от групата. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158