EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Евтини праскови, после картофи и ябълки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евтини праскови, после картофи и ябълки

mail11:40 | 25.08.2014прегледи 5545 коментарикоментари 0


Какви са цените на основните пловоде и зеленчуци в това необичайно лято на фона на руското ембарго и силните валежи?
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица до ниво от 1,274 пункта, каквото беше в първите дни на август, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Най-ниското ниво на индекса за тази година беше отчетено преди седмица - 1,249 пункта. Миналата година ИТЦ се понижи през август до 1,304 пункта.
Цената на градинските доматите падна с 5,1 на сто до 0,74 лева за килограм, а оранжерийните поскъпнаха с 2,7 на сто до 1,13 лева. Градинските краставици поевтиняват тази седмица с 20,8 на сто до 0,80 лева. Зелето се продава на едро по 0,35 лева за килограм. Цената на картофите се задържа средно 0,58 лева за килограм. Морковите се търгуват по 0,72 лв./кг. Ябълките поскъпват с 3,4 на сто и се продават по 1,20 лева за килограм. Прасковите се продават по 0,98 лева за килограм, дините по 0,33 лева за килограм, а цената на пъпешите пада с 1,3 процента до 0,74 лв./кг. Цената на лимоните се покачва с 24,8 процента до средно 5,18 лева за килограм.
Наполовина по-слаба е тази година реколтата от праскови, но въпреки това производителите са се надявали да осъществят добър износ към Русия и Румъния. „Основният конкурент на международните пазари на българските праскови е Гърция. Тази година гръцките производители загубиха позициите си в Русия и Украйна, което доведе буквално до „изсипване“ на продукцията от гръцки праскови на пазарите в България и в Румъния“, коментира за Фермер.БГ Коста Петров, председател на сдружение "Българска праскова". Ембаргото на Русия пък затваря пътя на българските праскови към руските пазари. „Имахме предварителни договорености за износ. Надявахме се да реализираме 180-200 т десертни праскови в Петербург, но след наложеното ембарго сделката не може да бъде осъществена. Направихме опит за износ към Прибалтийските страни, но се оказа, че продукцията на Испания, Италия и Гърция – около 300 тира - е разтоварена в тези страни след забраната за внос в Русия“, допълни Коста Петров.
През 2013 г. в Румъния са били реализирани 1500-1800 т български праскови. През тази година и половината от това количество е нeвъзможно да бъде продадено там, според производителите. „Опитваме се все още да изнасяме – към Букурещ и Констанца основно – но е трудно“, коментира Петров.Пазар за родните праскови се търси и по Черноморието и София. Коста Петров предупреди, че това очаква и производителите на картофи и на ябълки, например. Производителите очакват пазарите в ЕС, включително и България, да бъдат залети от полски картофи и ябълки, които няма да бъдат реализирани на руските пазари.Според Петров проблемите с пазарите са основно за праскови за свежа консумация. „При прасковите за преработка имаме сравнително добра реализация. Все още фабриките работят и продукцията се изкупува. Български праскови за преработка се реализират дори в Гърция.

Европейската комисия разширява обхвата от мерки в подкрепа на европейските производители на праскови и нектарини в южна Европа, които са засегнати от руското ембарго върху вноса на европейски земеделски стоки, пише Agra Europe. Производителите ще получат компенсации за продукцията, която е била изтеглена от пазара, както и други стимули, например в случаите, когато дадат продукцията си на училища, болници и НПО.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg