EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евтината турска лира приблича българи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евтината турска лира приблича българи

mail09:45 | 28.10.2021прегледи 1015 коментарикоментари 0


Сривът на турската лира се отразява на броя на българите, предпочитащи да пазаруват в Турция. Това съобщават турските медии, цитирани от БНР.  „Все повече туристи от България се оплакват от болки в ръцете, причинени от носенето на пълни торби с покупки от Народния пазар“, „Лирата 6 пъти е по-евтина от лева“ - с подобни заглавия в кореспонденции от крайграничния град Одрин медиите в Турция съобщават, че броят на българските туристи по пазарите в региона непрекъснато расте. 

Турската лира се срина спрямо американския долар до рекордно ниски нива, след като през уикенда президентът Реджеп Ердоган съобщи, че ще обяви персона нон грата посланиците на 10 западни държави*. 

Един долар се продава за 9,8 турски лири в Истанбул, а във валутните бюра в Кърджали, където се обменят най-много турски лири в страната, турската лира се купува за 17 стотинки.  

Поевтиняването на турската лира води до увеличение на българите, които пазаруват в Турция, пише изданието “Хаберумут”. Освен към Одрин, или както се каза на турски града - Едирне, интерес от страна на българите има и към други близки до границата дестинации като Текирдаг и Къркларели.

Сред най-търсените от нашенци стоки при съседите са хранителни продукти, прахове за пране, дрехи, обувки и козметика. Турски търговци дори пътуват от Истанбул до Одрин през уикенда, за да стигнат до българските клиенти.

*Преди дни стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отказа от намерението си да експулсира посланиците на десет западни държави. Ердоган заяви, че западните дипломати са направили крачка назад, след като Съединените щати и другите дипломатически мисии заявиха, че ще се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg