EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото набира мощ, американците не вярват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото набира мощ, американците не вярват

mail17:42 | 23.07.2010прегледи 1745 коментарикоментари 1


Независимо какви ще бъдат резултатите от стрес - тестовете на европейските банки, които предстои да бъдат публикувани днес, експертите вече изразиха увереност, че финансовата система на Европейския съюз успешно е издържала теста за устойчивост. Доказателство за това е основният индикатор за икономическото здраве - курсът на еврото, отбелязва в своя публикация електронното издание на РБК дейли. През тази седмица ръстът на европейската валута се повиши с около 8 % на месечна основа.
Стабилността на европейската икономика е видима не само от курса на общата валута, но и от успехите на проблемите страни в еврозоната, които в последните дни успяха да привлекат толкова необходимите им кредити за рефинансиране. Гърция, Португалия и Испания от май успешно пласират държавни облигации за над 50 млрд. евро. Това значително подпомогна създаването на антикризисен фонд в ЕС с фонд от 750 млрд. евро и се отрази на политиката на Европейската централна банка по изкупуване на проблемни активи. Разходите по застраховане срещу загуби в резултат на спад на облигациите, издадени от европейски банки и застрахователни компании, спаднаха до изключително ниско ниво. Увереността по отношение на близкото бъдеще на Европа се допълва и от публикуваните данни за ускорение на ръста в сферата на услугите и преработващата промишленост.
Инвеститорите също не очакват неприятности след публикуването на резултатите от стрес - тестовете. Европейските регулатори възлагат големи надежди на това, че резултатите от стрес - тестовете ще успокоят пазарите и ще разсеят опасенията по отношение нестабилните банки.
Доминиращото мнение сред инвеститорите е, че след стрес - тестовете банките ще се наложи да увеличат капитала си до 36,7 млрд. евро ($48,4 млрд.). Това става ясно от проучване на Goldman Sachs, проведено сред 376 души, предимно инвеститори на хедж фондове, става ясно от публикация на електронното издание на в. Ведомости.
При това 9 % от анкетираните очакват, че необходимото увеличение на капитала ще се окаже по-малко от 10 млрд. евро, докато 35 % са на мнение, че сумата ще е между 25 млрд. до 50 млрд. евро.
Повечето от средствата ще са необходими за банки в Испания, Германия и Гърция, като източниците на капитал ще са не само от частния сектор, но и от публични предлагания на облигации, смятат инвеститорите. Над 60 % от анкетираните са убедени, че банките ще успеят да намерят необходимите средства и че капитализацията им ще е достатъчна за настоящата ситуация. Почти 38 % от запитаните смятат, че три месеца след провеждането на стрес - тестовете банките ще успеят да постигнат рязък ръст на печалбата, докато 36 % са убедени, че финансовите резултати на банките ще останат разочароващи.
Наред с обнадеждаващите знаци остава и централната дилема: каква част от определените като проблемни заради суверенния дълг активи могат да бъдат приети като не особено опасни? И ако финансовите представители от Европа твърдят, че нито една държава от еврозоната няма да фалира, то интелектуалната база на проверката изглежда погрешна. С други думи, могат ли стрес-тестовете да бъдат доказателство за стабилност, провокира съмненията на свой ред публикация на The Wall Street Journal.
Водещи обаче са надеждите, че най-лошото за европейските банки е преминало.
„Изглежда дълговата криза преминава и пазарите се убедиха, че еврозоната работи, а страните от перифериите на региона ще бъдат в състояние да финансират дълговете си. Това настроение позитивно отразява и курса на европейската валута,” смятат експерти от Frankfurt-Trust, цитирани от Bloomberg.


 
Коментари
 
krasi - 24-07-2010 г. 02:26:19

Blajeni sa vqrva6tite

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039