EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото и местният добив свалят цената на природния газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото и местният добив свалят цената на природния газ

mail14:00 | 03.08.2010прегледи 1631 коментарикоментари 0


Природният газ може да поевтинее с 10-15% от началото на октомври, прогнозира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, предаде БТА.  По думите му това може да се случи благодарение на стабилизирането на международната цена на нефта, ръста на еврото и развитието на местния добив, отбеляза Семерджиев.
Цената на местния добив на природен газ от находище "Галата" е с около 10-20 процента по-ниска в сравнение с цената на руския природен газ на входа на страната, посочи председателят на ДКЕВР. Според него усилията, които се полагат за развитие на местния добив, са в правилната посока и ще доведат до стабилизиране на цената на природния газ в страната. Местният добив е най-добрата възможност да се поддържа стабилна цена на природния газ дори в криза, пример за това е Румъния, каза още Семерджиев.
Окончателният доклад от одита на газоразпределителните дружества ще бъде готов не по-рано от средата на септември, посочи председателят на ДКЕВР. Според него към момента газоразпределителните дружества са ориентирани към общинските и
промишлени обекти, където възвръщаемостта на инвестициите е по-голяма, отколкото при битовите.
Битовото потребление на природен газ в страната е много малко, общият брой на потребителите е около 50 000, а използваемостта на мрежите е между 10 и 20 процента, отбеляза Семерджиев. По думите му цената на природния газ за бита е сравнима с тази на топлофикационните дружества и е подобна на цените в Литва, Латвия и Естония.
В началото на юли тази година стана ясно, че един от важните проекти на правителството в енергийната сфера е превръщането на находището "Галата" в хранилище за природен газ. Осъществяването на този проект ще съдейства за намаляване на зависимостта на България от вноса на енергийни ресурси, уточниха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма преди месец.





 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg