EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото - най-силната валута засега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото - най-силната валута засега

mail18:00 | 09.05.2011прегледи 1854 коментарикоментари 0


Явор Иванов
Еврото остава най-силната валута, отбелязва в коментар агенция Bloomberg. С цената на много милиарди ЕС успя да овладее засега разпада на финансовата система на Гърция, както и тези на Португалия и Ирландия.

Вълчият пакт
На 10 май 2010 година след серия денонощни заседания финансовите министри на държавите от ЕС одобриха пакет от мерки на стойност 500 милиарда евро, който трябваше да попречи на кризата в Гърция да дестабилизира икономиката на еврозоната. Точно преди година шведският финансов министър Андерс Борг нарече споразумението за антикризисен план за еврозоната "вълчи пакт" за противодействие на атаките срещу еврото на валутните пазари. На финансовите пазари се наблюдава поведение като на "глутница вълци", които, ако не бъдат спрени, ще разкъсат по-слабите държави.
Година по-късно пактът до някаква степен постигна целта си – еврото продължава да стои стабилно на валутните пазари дори нещо повече и днес то отбеляза добри показатели, след като в петък претърпя лек нокаут в резултат на изявление на шефа на ЕЦБ Трише, че няма да има вдигане на лихвите.
Как започна всичко?
В края на февруари 2010 година според WSJ няколко хедж фонда, свързани с финансиста Сорос решават да атакуват еврото на всички валутни пазари. До април европейската валута се обезценява до нива от $ 1.35 – 1.30 за евро. През май агонията продължава. На 10 май се приема пакта, но въпреки това от 13 май до 19 май еврото продължава да губи и стига до $1.21 за евро в деня, когато се прави първия транш към Гърция. От този момент то започва постепенно да възстановява стойността си, но твърде бавно и твърде колебливо.
Преди година всеки се питаше кой атакува европейската валута, кой я обезцени с 20%, кой ще реши съдбата й – спекулантите или страните от ЕС? И досега няма публични отговори на този въпрос. За да се приближим до истината, трябва да се види кой кои бе във финансовата драма тогава?
В сложната комбинация в ЕС водеща бе ролята на Германия. Тя неколкократно заяви, че ще запази европейската валута и че това е въпрос на оцеляване на самия ЕС. В замяна Берлин поиска и получи по-строги правила при ограничаване на бюджетните дефицити в ЕС.
В края май 2010 Пекин увери финансовите пазари, че инвестициите му в евро, остават ключови. Страната има най-големите валутни резерви в света на стойност от над 2 трлн. долара. В тях доларът и доларовите активи имат най-голям дял, следвани от еврото.
И неизбежно се стига до Wall Street. Без да се дава воля на конспиративното начало, да припомним предишни случаи на атаки срещу определени валути в света.
Черната сряда
На 16 септември 1992 година финансистът Джордж Сорос чрез къси продажби продава на борсата повече от 10 млрд. Паунда. Великобритания обезценява валутата си, той печели около $1,1 млрд. Английската банка изтегля паунда от Европейската монетарна система, а Сорос получава прякора "човекът, който взриви Английската Банка". Тогава той атакува най-вече "преддверието" Европейския обменен механизъм (European Rate Mechanism, съкратено ERM), като щурмува най-слабия му член - британския паунд. Атаката не само девалвира паунда, но разпадна на ERM (днешното "преддверие" на Еврозоната). Генералната цел на Сорос бе да срине общата монетарна политика на ЕС и успя.
Хонконгският долар
През 1998 година по време на азиатската криза хедж фондове атакуват хонконгския долар, който е защитен с валутен борд. Те прилагат същата технология като тази при британския паунд. Купуват “на късо” хонконгски акции, продават ги за местни долари, а последните превръщат в щатски, като общата сума, която се изсипва на пазара е $30 млрд. Идеята е хонконгската валута да бъде обезценена, да се вдигнат лихвите, а при срив на борсата хеджфондовете печелят от късите си позиции. Властите на Хонконг обаче изкупуват акции, като атакуват пазара с огромни резерви от щатски долари, фондовете губят и се оттеглят.
Какво оттук нататък?
Известни експерти, банкери, анализатори прогнозираха, че през 2011 година евро-долар ще стигнат паритет – 1 евро за 1 долар. Засега прогнозите се оказват неверни.
Опитите да се атакуват водещи валути като еврото и долара за момента се провалят. Но светът е твърде нестабилен – суровините, златото, среброто се люшкат на пазарите и се оказват много примамлива цел за големите спекуланти. Само преди дни фондове на Сорос масирано продадоха златото и среброто си. Не че това е драматичен знак, но трябва да се има предвид. Еврото на пръв поглед изглежда като добро място за инвестиции – днес EUR/USD се котира при 1,4362 долара т.е. единната европейска валута поскъпна с над 12% срещу долара за последните 12 месеца, което не е малко, като се имат предвид милиардите траншове в различните европейски икономики.

 


Тагове: евро, стойност
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg