EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Евросредства извеждат строителния бранш от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евросредства извеждат строителния бранш от кризата

mail19:38 | 19.10.2009прегледи 549 коментарикоментари 0


35 000 души до края на тази година ще бъдат освободени от строителството, стана ясно на пресконференция след среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев с Камарата на строителите в България, съобщава агенция „Фокус”. Браншът е в очакване на реалното строителство по оперативните програми, което да започне през април-май.
Председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов посочи, че ситуацията в отрасъла е тежка. Към момента до септември строителните фирми отчитат с около 30-35 % по-малко поръчки в сравнение със същия период на предходната година. „Ние сме наясно, че върхът от 16 млрд. лв. строително-монтажни дейности през средата на 2008 г. няма да бъде достигнат”, каза той.
Отрасълът ще реализира тази година около12,5 млрд. лв. и около 35 000 души до края на тази година ще бъдат освободени от отрасъла, каза Пешов.
„На нас ни е ясно, че други пари освен по оперативните програми, няма да има”, посочи Пешов. Февруари-март ще бъде най-тежко за строителния бранш.
„За нас ще е добре, ако до февруари-март бъдат подписани повече договори по оперативните програми”, посочи още той. Така през април и май ще се строи.
Камарата е представила своите допълнителни предложения по Закона за ДДС, тъй като за фирмите забавеното връщане на данъка е голям проблем.
14 дневен срок за връщане на ДДС са поискали на срещата в МРРБ от Камарата. Направени са и предложения за промени в ЗОП за повече прозрачност, еднаквост в документите и на общинско, и на национално ниво, да няма дискриминация на фирми и дъмпинг от страна на фирми. Дъмпингът е ужасен и за строителя, и за държавата, и за обществото, смята Пешов.
Министър Росен Плевнелиев посочи, че според данните на камарата за последните 18 месеца не е имало нито една нова обществена поръчка за проект за каквото и да било.
1500 фирми не са потвърдили участието си в държавния регистър за строителната фирма, което означава, че тези фирми няма да участват в никакви обществени поръчки.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963