EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евроскептицизмът с пробив в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евроскептицизмът с пробив в Европа

mail09:38 | 26.05.2014прегледи 700 коментарикоментари 0


Резултатът на евроскептичните партии е голямата изненада на избори в Европейския съюз. Те печелят вота във Франция, Великобритания и Дания и за първи път правят пробив в Германия.

Евроскептиците ще имат общо над 120 мандата в Европейския парламент.

Европейската народна партия губи 20 на сто от мандатите си, но остава първа политическа сила в Европейския парламент с 211 от общо 751 депутатски места, сочат междинните резултати. Загуби претърпяха и социалистите, които ще имат 193-ма депутати.

Франция

Крайнодесният Национален фронт спечели европейските избори във Франция. В емоционална реч премиерът Манюел Валс определи резултатите като политическо земетресение.

Антиевропейската и ксенофобска партия на Марин Льо Пен печели около 25% гласове и трябва да излъчи 24-ма евродепутати. На втора позиция с 20-21% е Десният съюз за народно движение, а управляващите социалисти са на трето място с по-малко от 15%. Това е втори тежък удар за тях след загубата им на местните избори през март.

Над 56% от французите не отидоха до урните. В следизборната си реч лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен определи резултата като първа стъпка към свободата и суверенитета на французите. Тя настоява за разпускане на френското национално събрание и оставка на премиера Валс.

Германия

Консервативният Християндемократичен съюз на Ангела Меркел печели изборите за Европейски парламент в Германия, като според първоначалните резултати взима 36,1% от гласовете, сочи екзит пол. На второ място са социалдемократите с 27,5%. 6,5% взима евроскептичната Алтернатива за Германия, докато либералите получиха едва 3%.

Християндемократичният съюз очаквано взе мнозинството от гласовете на избора за Европейски парламент в Германия. Въпреки победата се отбелязва лек спад в подкрепата в сравнение с предните избори през 2009 г. Тогава ХДС взе 37,9%. На второ място сега останаха социалдемократите, които обаче в сравнение с 2009 година са спечелили цели 7% повече. Очаквано от Германия в Европейския парламент ще влезе евроскептичната Алтернатива за Германия, която се бори срещу еврото и иска връщане към старите национални валути. Те ще получат 6 мандата.

Германия праща най-голямата група депутати в Страсбург - общо 96 души. Освен изброените свои представители там ще имат още левицата и Зелената партия. Възможно е крайнодясната Националдемократическа партия на Германия също да прати един депутат.

Гърция

Крайнолявата партия "Сириза" печели евровота в Гърция с три процентни пункта пред управляващите консерватори от "Нова демокрация".

Като трета сила в южната ни съседка излиза крайнодясната "Златна зора" с 10% от гласовете, което й осигурява поне двама от общо 21 гръцки евродепутати.

Дания

Евроскептично настроената Датска народна партия печели убедително евроизборите в Дания. На провеждащия се успоредно референдум в страната датчаните подкрепиха присъединяването на Дания към Единния патентен съд на ЕС.

Близо 24% от датчаните, които имат право на вот, са гласували за Датската народна партия, което означава три места в Европейския парламент. Това сочат резултатите от екзитполовете, цитирани от датски медии. На второ място се нарежда Социалдемократическата партия на премиера Хеле Торнинг-Шмид, за която са гласували близо 20% от датчаните. Либералната партия бележи значителен спад на доверието, след като успя да събере само 17% от гласовете на избирателите в сравнение с прогнозираните от социолозите 20% преди изборния ден.

Популярността на Датската народна партия се дължи на засилващите се сред датчаните опасения, че нарастващата имиграция в Дания ще се окаже непоносимо бреме за социалната система. Евроскептичните настрояния в страната се свързват още с годините на икономическа криза, нарастващия темп на безработица и зачестилите криминални прояви от страна на имигранти.

Избирателната активност достигна близо 57%, значително по-ниска от активността на избирателите по време на парламентарните избори през 2011-а година, където близо 88% от датчаните упражниха правото си на глас.

Успоредно с изборите за Европейски парламент в Дания се проведе и референдум за присъединяването на страната към Единния патентен съд на ЕС. Два независими екpитпола сочат, че по-голяма част от избирателите са подкрепили датското участие в новата инстутиция на ЕС. В подкрепа са гласували 63% от имащите право на вот, а против са били 37%.

Великобритания

Антиимигрантската ЮКИП спечели изборите за Европейски парламент във Великобритания. Убедителният резултат ще даде на партията на Найджъл Фараж не само по-силен глас в Брюксел, но я превръща и в сериозна политическа сила на Острова.

Предстои да бъдат обявени резултатите от гласуването в Шотландия, Северна Ирландия и Лондон – последните три от общо девет големи избирателни райони в Обединеното кралство.

Но и без тях е вече ясно, че ЮКИП ще има най-много представители сред 73 британски евродепутати. На някои места подкрепата за антиевропейската организация е скочила с близо 17%.

Новите резултати само ще внесат яснота кой е на втора позиция – опозиционните лейбъристи, които също бележат голям напредък в сравнение с предишния вот за европарламент, или Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън.

Колационните партньори на консерваторите, либералдемократите, смятани за най-проевропейската британска партия, са се представили най-зле от парламентарните сили. Те бяха изместени от Зелените и са на пета позиция.

Успехът на ЮКИП идва след много доброто й представяне и на местните избори, които се проведоха миналата седмица заедно с европейските. На тях тя се нареди на трето място, като сериозно увеличи броя на общинските си съветници.

Наблюдателите на Острова посочват, че партията, която през последната година водеше активна кампания срещу имигрантите от България и Румъния, вече има реални шансове за първи път да вкара депутати и в парламента в Лондон на общите британски избори догодина.

Източник: БНР


 


Тагове: избори, ЕП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg