EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейците тотално срещу цигарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейците тотално срещу цигарите

mail13:00 | 31.05.2010прегледи 1614 коментарикоментари 0


Изследването на Евробарометър сочи, че европейците подкрепят по-стриктните мерки за контрол на тютюнопушенето. Делът на обществената подкрепа на идеята за графични предупреждения за здравето върху цигарените кутии е висок (75 % „за“), въпреки че понастоящем те се използват едва в четири държави-членки. Висока е и подкрепата на забраната на ароматизиращи вещества, които правят тютюневите изделия по-привлекателни (61 %), както и на забраната на реклама на мястото на продажба (63 %). Друго изследване на Комисията, публикувано днес, свидетелства за наличието на ясни доказателства за това, че предупрежденията за здравето върху цигарените кутии са ефективни. Те повишават знанието за последствията за здравето от употребата на цигари и допринасят за промяна на отношението и поведението спрямо тютюнопушенето.И все пак един от трима европейци все още пуши въпреки че тютюнопушенето убива половината от пушачите.

ЕК ще стартира в близко бъдеще открита консултация, чиято цел е да се преразгледа директивата от 2001 година за тютюневите, съобщават от офиса на ЕК в България. Директивата за тютюневите изделия (2001/37/ЕО) определя максималното допустимо съдържание на никотин и катран в цигарите например, задължава производителите да използват текстови предупреждения за здравето върху цигарените кутии и да обявяват тютюневите съставки и забранява употребата на термини като „light“ („леки“). В момента Комисията преразглежда директивата, за да гарантира по-високо равнище на защита на здравето и да я актуализира спрямо новостите при съставките и в националните законодателства. Пример за това е предоставянето на повече информация на потребителите и намаляването на привлекателността на тютюневите изделия, особено за младите хора. Комисията предвижда да представи преразгледано предложение за директива през втората половина на 2011 г.
Съгласно препоръката на Съвета от ноември 2009 г. за среда без тютюнев дим Европейската комисия оказва солидна подкрепа на държавите-членки в тяхната работа за постигане на „Европа без тютюнев дим до 2012 г.“  В този контекст Комисията насърчава всички държави-членки да защитават своите граждани от излагането им на тютюнев дим в затворени обществени пространства, на работното място и в обществения транспорт и да намалят излагането на децата на вторичен тютюнев дим. (Приемането и прилагането на нормативни актове относно средата без тютюнев дим остава компетентност на държавите-членки).
Комисията спонсорира създаването и разпространението на два нови телевизионни клипа, насочени към младите хора, и по-специално към жените. От 31 май 2010 г. клиповете ще се излъчват в ефир в цяла Европа на повече от 130 канала.
Тютюнопушенето е основната и най-значима причина за смъртните случаи в ЕС, които биха могли да бъдат предотвратени. Всяка година на нея се дължат около 650 000 случая на преждевременна смърт в ЕС.
За да се намали потреблението на цигари в Европейския съюз, Комисията прилага всеобхватна политика за контрол на тютюнопушенето. Налице са широка гама механизми, дейности и инициативи, включително законодателни мерки за контрол на тютюнопушенето, както и дейности за неговото предотвратяване и спиране, които служат за поддържане и укрепване на политиката за контрол на тютюнопушенето.

 


 


Тагове: Европа, цигари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg