EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европейският пазар на жилища се възстановява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейският пазар на жилища се възстановява

mail15:50 | 06.04.2010прегледи 675 коментарикоментари 0


След изненадващ спад на цените на жилища в Европа ( с настъпването на световната криза), през четвъртото тримесечие на 2009 г. вече са налице сигнали за връщане към ръст на повечето пазари в региона, съобщава Financial Times.
Цените на жилищните имоти в еврозоната са се понижили с 4.6 % през 2009 г., показва индексът на FT за региона с единна европейска валута. Индексът за страните - членки на Европейския съюз се е понижил с 2.8 процента.
С над 7 % се е понижил този индекс при големите и по- развитие икономики като Великобритания, Испания и Франция. Дори Германия, която традиционно има най- стабилния пазар, премина през спад с над 4 % при препродаването на построени жилища.
Големият спад на цените на жилищни имоти в страните е последица от финансовата криза.
Цените на жилищните имоти в Ирландия се понижиха с 12.4 %, разбивайки икономиката и превръщайки се в заплаха от формиране на криза със суверенния дълг. Заплахата за образуване на балон около пазара с имоти се оказа реална в резултат на безотговорното отпускане на заеми и необмислените инвестиции от страна на предприемачите, отбелязва изданието. Спрямо пикът от 2007 г. цените на жилищните имоти в Ирландия се понижиха с 29 %, като данните за второто тримесечие на 2009 г. показват още по- голям спад.
Цените на жилищата в Исландия са се понижили с  9.7 %, а в Дания с 10.2 %. И при двете държави кредитните ограничения предизвикаха дефолт на пазара, отбелязва Financial Times.
Словакия регистрира спад от 11.1 % след като базираната й на износа икономика беше сериозно засегната от намаляване на търсенето от страна на Западна Европа.
Ефектите от кризата не са еднакви в различните региони на Европа. Полша, която успя да избегне рецесията, регистрира ръст от 17 %.
Скандинавия, с изключение на Дания, беше по- леко засегната. Цените в трите държави са надхвърлили нивата, постигнати преди спада от първата половина на 2009 г. Норвегия, която не е член на ЕС, регистрира 11,6 % ръст на цените на жилищните имоти.
Данните за последното тримесечие от 2009 г. сочат, че най- засегнати са пазарите във Великобритания, Испания, Франция и Германия, който регистрираха символично увеличение през последното тримесечие на година спрямо предходното.
С излизането от рецесията кредитирането в еврозоната изглежда се подобрява, отбелязва FT. На годишна основа към февруари се наблюдава ръст от 2.1 % на молбите за кредити след регистриран спад през миналата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg