EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейските централни банки не продават злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейските централни банки не продават злато

mail10:40 | 27.09.2010прегледи 1237 коментарикоментари 0


Централните банки на Европа през последното десетилетие опитаха най- различни трикове с изключение на един - не се опитаха да ограничат продажбите на запасите си от злато. В същото време стана ясно, че през последната финансова година централните банки от еврозоната, а също и тези в Швеция и Швейцария, са намалили продажбите си на злато до 6,2 т, което е с 96% по- ниско спрямо година по- рано, съобщава Financial Times.
Обемът на продажбите на злато се оказа най- ниският от момента на подписване на Споразумението с централите банки за златните запаси от 1999 г. По време на пика на продажбите на злато - 2004 - 2005 г., банките са продали  497  тона злато, припомня електронното издание на в. Ведомости.
Всичко това е доказателство за едно - централните банки и инвеститорите се стремят да подсигурят риска с помощта на златото. В резултат на това цената на ценния метал нараства. И това не е само защото един от най- важните източници на предложения - централната банка на Европа, на практика се оттегли от пазара, но и защото това оттегляне оказа сериозна подкрепа на златото в психологически план. В края на миналата седмица цената на ценния метал достигна $1300  за тройунция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg