EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейските страни без стратегия за излизане от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейските страни без стратегия за излизане от кризата

mail15:45 | 07.07.2009прегледи 1070 коментарикоментари 0


economy_crisis_1Европейските страни все още не могат да постигнат съгласие по стратегията за излизане от кризата. Това е изводът от приключилата късно снощи среща на финансовите министри от еврозоната, предаде Франс прес.
Днес финансовите министри на 16-те ще се присъединят и колегите им от останалите страни членки на ЕС. Основна тема на днешните разговори са начините за преодоляване на икономическата криза и намаляване на бюджетните дефицити.
В дебата по общата стратегия от една страна са привържениците на идеята без да се губи време да се започне да се мисли за намаляване на дефицитите. Тази група е подкрепяна от Еврокомисията, отбелязва Франс прес. От другата страна са държавите, според които пък това в момента не е приоритетът.
"Според нас всички мерки в подкрепа на икономиката, включително и бюджетните мерки, мерките за финансовия сектор и пазара на труда трябва да бъдат прилагани толкова дълго, колкото трае влошаването на икономическата конюнктура", подчерта председателят на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната, Жан-Клод Юнкер. Той обаче подчерта, че политиката на съживяване не би могла да се прилага вечно.
"Ние мислим, че дефицитите, които ще натрупаме през 2009 година и 2010 година трябва да бъдат намалявани поетапно и след време балансът ще трябва да бъда възстановен, за да гарантираме бюджетната стабилност в дългосрочна перспектива", допълни Юнкер, цитиран от Франс прес.
Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния подкрепи Юнкер, като подчерта, че е прекалено рано, за да се спират плановете за съживяване.
Заради кризата 20 от 27-те страни от ЕС вероятно тази година ще имат бюджетни дефицити, превишаващи европейския лимит от 3 на сто от брутния вътрешен продукт, а за еврозоната в такова положение се очаква да изпаднат 13 от 16-те страни. Това е прецедент, отбелязва АФП.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза вчера, че решението не е в безкрайното прилагане на политика на експанзия. "Решението е възможно най-бързо да се върнем към здрави държавни финанси" и "трайна" бюджетна политика в средносрочна перспектива, заяви Барозу, но допълни, че "кризата все още не е приключила", затова е "прекалено рано" да се каже кога ще се възобнови съживяването.
Шведското дясно-центристко правителство, което пое на 1 юли председателството на ЕС настоява възможно в най-скоро време да бъде възстановена бюджетната дисциплина чрез намаляване на разходите и увеличаване на данъците или съчетание от двата механизма.
Засега обаче не всички страни изглежда са убедени в наложителността да се мисли за намаляване на дефицитите, отбелязва АФП.
В Германия канцлерът Ангела Меркел е в предизборна кампания за парламентарния вот през септември и обещава намаляване на данъците, което ще увеличи бюджетния дефицит още.
Френският президент Никола Саркози неотдавна обяви нов държавен заем въпреки исторически високите дефицити, отбелязва АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg