EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европейските банки пускат облигации преди стрес- тестовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейските банки пускат облигации преди стрес- тестовете

mail10:54 | 12.07.2010прегледи 626 коментарикоментари 0


Европейските банки активно пускат облигации, за да се застраховат от вероятни финансови проблеми, които мога да последват от публикуването на резултатите от стрес - тестовете, съобщава Financial Times, цитиран от в. Ведомости. През изминалата седмица банките поставиха рекорд за последните три месеца, и по данни на Dealogic, са били продадени облигации на стойност от 18,4 млрд. евро. Това е четири пъти повече, от седмица по- рано, когато банките са пуснали на пазара облигации за едва 4,8 млрд.  евро. Сред желаещите да застраховат позициите си за по- дълъг период са и такива гиганти като BNP Paribas, Barclays, HSBC и UBS.
„Тези, които могат да си го позволят, се опитват да пуснат облигации до излизането на резултатите от стрес - тестовете. Необходимостта от подобен ход е толкова висока, че постепенно ще видим как банките една след друга излизат на пазара,” коментира директорът на Департамента за облигационни емисии към Royal Bank of Scotland Майлс Кларк.
Финансовите институции повече от всички други компании пострадаха от европейската дългова криза, след като пазарите се затвориха за нови заеми за почти два месеца. Дори сега този пазар е отворен само за много големи имена, а другите банки дори не правят опит да се появяват не него.
Рязкото преобръщане на мнението на банкерите се случи през миналата седмица, когато Испания успя да привлече 14 млрд. евро при пускането на 10 - годишни облигации, от които очакваше да получи едва 6 млрд. евро. За пазарите това стана сигнал, че инвеститорите отново са готови да поемат рискове. И резултатът е показателен  Rabobank получи 1 млрд. евро за 15 - годишни облигации, HSBC и Barclay заработиха по  1,5 млрд. евро, пускайки на пазара 10 - годишни облигации.
BNP Paribas, UBS и RBS успяха да пласират петгодишни облигации за сумите от  1 млрд., 1,75 млрд. и 1,25 млрд. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg