EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейските банки изостават от световните лидери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейските банки изостават от световните лидери

mail15:02 | 25.09.2023прегледи 406 коментарикоментари 0


Европейските банки са в разгара на бизнес бум, но трябва да останат предпазливи, за да не изостанат допълнително от международните конкуренти. Това заяви днес шефът на германския банков гигант "Дойче банк" (Deutsche bank) Кристиан Зевинг, цитиран от ДПА.

"Германските и европейски банки имат по-голяма печалба в момента, отколкото са имали от много години", каза Кристиан Зевинг по време на пресконференция на бизнес всекидневника "Ханделсблат". Банката е сред най-големите в Европа. 

"Ние обаче не трябва да се заблуждаваме: Продължаваме да изоставаме от международната конкуренция – повече някои финансови институции, по-малко други", отбеляза Зевинг. "Ето защо трябва да продължим да работим упорито, за да станем още по-печеливши, да инвестираме в екип и технология и да оптимизираме потребителския ни опит".

Зевинг настоя за по-тясна интеграция за финансовите пазари между страните членки на ЕС. Според него създаването на Европейски съюз на капиталовите пазари (широко обсъждано предложение за единен финансов пазар в блока)- може да помогне на европейските банки да са по-ефективни и конкурентни.

Плановете на ЕК за единен съюз на капиталовите пазари са на масата от септември 2015 година, но изпълнението е в застой. 

"Броят на европейските банки, които са конкурентоспособни в световен план се брои на пръстите на едната ръка. И дори тези банки изостават от световните пазарни лидери – и то не само американските",  коментира той. "Нуждаем се от европейска рамка, която да даде на банките повече свобода на действие за отпускане на заеми, да  подпомогне финансирането на капиталовите пазари и в крайна сметка да осигурява общоевропейски растеж", добави шефът на "Дойче банк".

Зевинг е начело на търговското банково лоби – Асоциация на германските банки./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037