EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европейски здравен съюз - началото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски здравен съюз - началото

mail14:16 | 11.11.2020прегледи 475 коментарикоментари 0


Европейската комисия предприема първите стъпки към изграждането на Европейския здравен съюз, обявен от председателя Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза. Комисията излиза с набор от предложения за укрепване на рамката на ЕС за здравна сигурност и за засилване на ролята на ключови агенции на ЕС по отношение на подготвеността и реакцията при кризи. За по-активната борба с пандемията от COVID-19 и с бъдещи извънредни здравни ситуации е необходима засилена координация на равнище ЕС. С помощта на поуките от настоящата криза чрез представените днес предложения ще се гарантира по-добрата подготвеност и реакция по време на настоящата и евентуални бъдещи здравни кризи.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Нашата цел е да защитим здравето на всички европейски граждани. Пандемията от коронавирус показа необходимостта от повече координация в ЕС, от по-устойчиви здравни системи и по-добра подготвеност за бъдещи кризи. Променяме начина, по който се противопоставяме на трансграничните заплахи за здравето. Днес започваме да изграждаме Европейски здравен съюз, за да можем при криза да защитим гражданите с висококачествени грижи и да осигурим на Съюза и на неговите държави членки възможности да предотвратяват и управляват извънредните здравни ситуации, които засягат цяла Европа.

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, отговарящ за утвърждаването на европейския начин на живот, посочи следното: Днес правим голяма и значима стъпка към един истински Европейски здравен съюз. Укрепваме общото управление на кризи, за да бъдем подготвени и да можем да реагираме на сериозни трансгранични здравни заплахи. Агенциите на ЕС трябва да разполагат с по-солиден мандат, за да могат по-добре да защитават гражданите на ЕС. За да се преборим с пандемията от COVID-19 и с бъдещи извънредни здравни ситуации, посоката, в която трябва да поемем, е повече координация и по-ефективни инструменти на равнището на ЕС.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: Здравето повече от всякога е основното, което вълнува нашите граждани. В моменти на криза гражданите с право очакват ЕС да има по-активна роля. Днес укрепваме основите на един по-сигурен, по- подготвен и по-устойчив ЕС в сферата на здравето. Това означава значителна промяна в капацитета за колективна реакция. Европейски здравен съюз означава заедно, като Съюз, да се подготвяме да посрещнем общите здравни заплахи и да им даваме отпор. Длъжни сме да направим това, за да отговорим на очакванията на нашите граждани.

Днешните предложения са насочени към преработване на съществуващата правна рамка в областта на сериозните трансгранични заплахи за здравето и към засилване на ролята на ключови агенции на ЕС по отношение на подготвеността и реакцията при кризи, по-специално на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA).

По-солидна рамка на ЕС за здравна сигурност

За да се създаде един по-солиден мандат за координация от страна на Комисията и агенциите на ЕС, Комисията предлага нов регламент относно сериозните трансгранични заплахи за здравето. В новата рамка са залегнали:

Повишаване на готовността: Ще бъде разработен план на ЕС за готовност при пандемия и действия в случаи на здравни кризи и ще бъдат формулирани препоръки за приемане на планове на национално равнище, заедно с комплексни и прозрачни рамки за докладване и одит. Подкрепа при изготвянето на националните планове ще окажат Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и други агенции на ЕС. Комисията и агенциите на ЕС ще проведат одит и стрес тестове на плановете.

Укрепване на наблюдението: На равнището на ЕС ще се създаде укрепена и интегрирана система за наблюдение, която ще използва изкуствен интелект и други авангардни технически възможности.

Подобрено докладване на данни: От държавите членки ще се изисква да засилят докладването по показателите на здравните системи (напр. наличност на болнични легла, капацитет за специализирана терапия и интензивно лечение, брой медицински обучен персонал и др.).

Обявяването на поява на извънредна ситуация в ЕС ще задейства засилена координация и ще даде възможност за разработването на нужните с оглед на кризата продукти, доставката им и натрупването на запаси от тях.

По-силни и по-оперативни агенции на ЕС

От началото на пандемията Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и Европейската агенция по лекарствата са на първа линия на действията на ЕС за справяне с COVID-19. COVID-19 обаче показа, че и двете агенции трябва да бъдат подсилени и да им бъде даден по-солиден мандат, за да могат по-добре да защитават гражданите на ЕС и да се справят с трансграничните заплахи за здравето.

Мандатът на ECDC ще бъде подсилен, така че Центърът да може да оказва подкрепа на Комисията и държавите членки в следните области:

  • епидемиологично наблюдение чрез интегрирани системи, даващи възможност за наблюдение в реално време
  • готовност и планиране на реакцията, докладване и одит
  • изготвяне на незадължителни препоръки и варианти за управление на риска
  • капацитет за мобилизиране и използване на Работната група на ЕС по въпросите на здравеопазването, която да подпомага реакцията на местно равнище в държавите членки
  • изграждане на мрежа от референтни лаборатории и на мрежа за субстанциите с човешки произход.

Мандатът на Европейската агенция по лекарствата ще бъде подсилен, така че тя да може да бъде фасилитатор на координираната реакция на равнището на Съюза, като:

  • следи и овладява риска от недостиг на критични лекарства и медицински изделия
  • предоставя научни консултации относно лекарства, които могат да имат потенциал за лечение, превенция или диагностициране на заболяванията, причиняващи кризата
  • координира проучванията за следене на ефективността и безопасността на ваксините
  • координира клиничните изпитвания.

Днес Комисията определя и основните компоненти на бъдещия Орган за реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), като предложението за учредяването му ще бъде представено до края на 2021 г. Подобна структура би била важен нов елемент, който да оказва подкрепа за по-добър отговор на равнището на ЕС на тансграничните заплахи за здравето.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg