EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Европа тотално приема зелената енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа тотално приема зелената енергия

mail15:00 | 17.02.2010прегледи 708 коментарикоментари 0


Европейският съюз ще посрещне и дори може да надмине заложените цели до 2020 г. 20 % от енергетиката да е възобновяеми източници. Това се посочва в доклад на Европейската асоциация по вятърна енергетика (EWEA), цитиран от агенция Reuters.
По данни на EWEA от 27 държави в ЕС, 21 ще постигнат заложените в националните си бюджети цели и дори ще ги надминат.
От 2008 г., когато е приета Директивата за възобновяемата енергия, до края на 2009 г. е налице коренна трансформация на нагласите по отношение на заложените от страните - членки цели. И докато през 2008 г. мнозинството от държавите смятаха, че няма да успеят да постигнат целите, през мненията са точно противоположни.
Държави, сред които и Белгия, Италия, Люксембург, Малта, България и Дания, прогнозират, че няма да успеят да постигнат заложените цели самостоятелно, като разликата спрямо тях ще е само един процент.
В дъното на класацията е Италия, която очаква да внася възобновяема енергия от съседни държави, които не са членове на ЕС, за да постигне целите. По- рано този месец британското правителство отчете, че ще се бори, за да успее да постигне целта.
През декември 2008 г. в ЕС бе приета Директива за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници. Страните-членки приеха минимални нива на енергия от възобновяеми източници, които те трябва да достигнат до 2020 г.
От възобновяемата енергия са засегнати три сектора: електроенергетиката, отоплението и охлаждането и транспорта. За държавите-членки остава изборът какъв да е приносът на всеки от тези сектори към постигането на националните цели, в зависимост от техните специфични национални условия. Те ще имат като вариант възможността да постигнат националните си цели и като подкрепят развитието на възобновяемата енергия в други държави-членки и трети страни.
Националните цели в областта на възобновяемата енергия, определени за всяка една страна-членка, ще спомогнат за намаление на парниковите емисии и намаляване зависимостта на ЕС от чужди енергийни източници.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg