EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европа се готви за перфектната буря

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа се готви за перфектната буря

mail16:06 | 15.04.2009прегледи 4026 коментарикоментари 0


EU_crisisЕвропа, дори повече от Америка или Великобритания, е в окото на глобалната финансова буря, и ако светът понесе още един удар в идните месеци, сравним със срива на инвестиционната банка Lehman Brothers, най-вероятно това ще предизвика криза в еврозоната.
Това пише днес британският вестник Times в статия със заглавие "Еврозоната се готви за перфектната буря", предаде БТА. Според автора Анатол Калецки еврозоната е изправена пред три големи заплахи, по-сериозни от тези в САЩ и Великобритания: изключителната уязвимост на германската икономика към срив в износа, финансовата нестабилност в Източна Европа и нарастващото напрежение между сърцевината и периферията на еврозоната. Тези отделни, но взаимно подхранващи се опасности може да се слеят в перфектната буря, предупреждава изданието.
По отношение на финансовата криза в Източна и Централна Европа всекидневникът отбелязва, че през последните десет години Унгария, Румъния, България и балтийските страни са натрупали много повече външни заеми в сравнение с националните си приходи отколкото Тайланд, Индонезия и други азиатски страни, които обявиха мораториум върху изплащането на външния си дълг през 90-те години.
Още по-лошото е, че много по-голяма част от тези заеми са в чужда валута. Например 70% от ипотеките и заемите за коли в Унгария са в евро или швейцарски франкове. Затова евентуалното рязко покачване на еврото към местните валути може да доведе до фалит много домакинства и фирми. По тази причина централноевропейски правителства отчаяно се опитват да защитят валутите си, търсейки помощ от Международния валутен фонд, и реагираха с облекчение на увеличаването на ресурсите на МВФ, договорено миналата седмица от Г-20.
Опитът обаче показва, че валутната защита, базирана на програмите на МВФ, рядко е успешна. Всъщност, МВФ по принцип кара длъжниците да обезценят валутата си, както направи в случая с редица водещи азиатски и латиноамерикански страни.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg