EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозоната ще постигне добър растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната ще постигне добър растеж

mail18:10 | 28.03.2018прегледи 5083 коментарикоментари 0


Икономиката на еврозоната се очаква да запази добро темпо на растеж през първата половина на 2018 година, показват резултати от съвместен анализ на три водещи европейски института – германския Ifo, швейцарския KOF и италианския Istat, съобщава агенция Market news international.

"Може да се очаква здрав икономически растеж от 0,6% през всяко едно от първите две тримесечия на настоящата година, преди да последва слабо забавяне на експанзията към 0,5 на сто", се посочва в доклада на трите т.нар. "мозъчни тръстове".

Според тях ключов двигател за растежа ще бъдат инвестициите, които ще се възползват от все още рекордно ниските лихви и от нарастващите нива на производствения капацитет. Инвестициите вероятно ще се увеличат респективно с 1,0%, с 0,9% и с 0,7% през първите три тримесечия на настоящата година. Индустриалното производство се очаква да нарасне с цели 0,9% през първото тримесечие, след което да се забави до 0,7% и до 0,5% през следващите две тримесечия.

В същото време потреблението на домакинствата ще нарасне с 0,5% през всяко едно от първите две тримесечия преди да се забави леко до 0,4 на сто през трите месеца до края на септември.

Трите водещи института прогнозират, че БВП на еврозоната ще нарасне на годишна база с 2,6% през първото и с 2,5% през второто тримесечие преди растежът да се забави до 2,3% през третото тримесечие. За цялата настояща година се очаква икономическата експанзия в региона да остане на нивото от 2017 година, когато БВП нарасна с 2,3 на сто.

Очаква се инфлацията в региона на единната валута да започне да се ускорява и след нейно повишение на годишна база с 1,3% през първото тримесечие тя да нарасне до 1,6% през второто и до 1,7% през третото тримесечие, като за цялата настояща година индексът на потребителските цени да се повиши с 1,4 на сто.

От институтът Ifo, който е водещ в това проучване, подчертават за наличието на неколцина рискове пред тези позитивни перспективи, а именно "повишаването на лихвените проценти, което да навреди на инвестициите, поскъпването на еврото, което да се отрази негативно на износа, както и напрежението в международната търговия след решенията на  президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи серия високи мита".

Процесът на Брекзит, резултатите от изборите в Италия и напрежението в Близкия изток също могат да имат отрицателно въздействие, допълва водещият германски институт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg