EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозоната устоя на скъпата енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната устоя на скъпата енергия

mail18:10 | 03.05.2011прегледи 668 коментарикоментари 0


Темпът на растеж в промишления сектор в еврозоната се ускорил през април повече от очакваното благодарение на увеличеното производство в Германия и Франция, което е признак, че икономиката в региона устоява на поскъпването на енергията.
Това сочи публикувано днес изследване на британската компания зафинансова информация Markit, цитирано от Bloomberg и Reuters.
Ключовият индекс на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI), чрез който Markrit измерва активността в промишления сектор на всички водещи икономики от еврозоната, се е покачил до 58 пункта миналия месец спрямо 57,5 пункта през март. Този резултат превишава първоначалната оценка от 19 април  за равнище от 57,7 пункта. Всяка стойност над 50 пункта означава растеж, посочва Bloomberg. През февруари индексът достигна почти 11-годишен максимум от 59 пункта, припомня Reuters. Разочароващ за някои политици е фактът, че резултатът за април отново се дължи на Германия, чиято икономика е най-голямата в Европа, и на Франция, чийто растеж пък компенсира продължителния спад до застой в Испания и трайното свиване в Гърция, отбелязва Reuters.
"Активността в промишления сектор е била силна и през април в основните северни икономики от еврозоната, начело с Германия. Другаде конюнктурата не е толкова благоприятна", посочва Хауърд Арчър от IHS Global Insight. Европейските производители, начело с германски компании като Volkswagen AG, увеличават производството и наемат още работници, за да покрият нарасналите поръчки за износа. На фона на най-високата натовареност на мощностите в еврозоната от 2008 година, поскъпването на петрола с 23 процента тази година и усилията на компаниите да не се откажат от по-високите производствени разходи се засилва рискът от ускоряване на инфлацията и забавяне на възстановяването, отбелязва Bloomberg. "Промишлените производители в еврозоната отчетоха, че силното ускоряване на растежа е продължило и през април, което означава, че досега началото на 2011 година е най-доброто от бума на интернет дружествата през 2000-а, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Маrkit. През април е отчетен и третият най-висок темп на създаване на нови работни места за последното десетилетие, допълва Уилямсън.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160