EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозоната рекапитализара банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната рекапитализара банки

mail17:10 | 11.06.2014прегледи 1157 коментарикоментари 0


Страните членки на еврозоната постигнаха политическо споразумение тази седмица по начина, по който ще бъде приложена пряката рекапитализация на банките от помощни фондове на еврозоната - механизъм, който, при все това, има слаби шансове да влезе в употреба, съобщи Франс прес.
Този механизъм, чиято цел е да подсили банките без да оказва натиск върху държавните бюджети, бе обещан от европейски ръководители в края на юни 2012 година и засягаше най-вече Испания.
Тази страна се възползва през пролетта на 2012 година от кредит от 40 милиарда евро за затруднените си банки. Две години по-късно интересът към него очевидно е спаднал, а самият механизъм не може да бъде задействан със задна дата, допълва АФП.
Прякото рекапитализиране от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) "се основава на основните елементи, върху които бе постигнато съгласие през юни 2013 година" между министрите нафинансите от еврозоната, съобщи на сайта си Еврогрупата.
То ще може да бъде активизирано от ноември 2014 година, когато единният банков надзор в еврозоната ще влезе в сила, в случаите когато една банка не успява да привлече достатъчно частни капитали" и "ако засегнатата страна не е в състояние да я рекапитализира", се пояснява в комюникето. Оттогава, за да може една банка да се възползва от пряко рекапитализиране, ще бъде необходимо 80 на сто от загубите й да  бъдат покрити вътрешно или с други думи от акционерите й и от нейните кредитори. От общо 500-те милиарда евро на ЕСМ 60 милиарда ще бъдат заделени за пряко рекапитализиране на банки.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg