EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Еврозоната нехае за Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната нехае за Кипър

mail07:40 | 18.01.2013прегледи 297 коментарикоментари 0


Решение на финансовите министри на еврозоната за отпускане на помощна програма за Кипър може да се очаква чак през март, заяви председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА. "Според мен би било по-реалистично да се приеме, че ще разрешим окончателно кипърския въпрос през март", заяви Юнкер. Първоначално ръководителят на Еврогрупата, която обединява финансовите министри от еврозоната, се стремеше решението за Кипър да бъде взето през януари. Според експертни оценки Никозия има нужда от финансова помощ от 17,5 млрд. евро, за да избегне дефолт. Юнкер предупреди, че Кипър трябва да има "адекватно законодателство за прането на пари".

В началото на седмицата агенция Moody's понижи рейтинга на трите най-големи банки на Кипър, доближавайки тяхната оценка до т.нар. статут junk, заради несигурността около преговорите с международните кредитори за спасителната помощ за страната, предаде Асошиейтед прес. Понижени са рейтингите на Bank of Cyprus, Laiki Bank и Hellenic Bank до оценка Caa2 (лат.букви). Това са най-голямата, втората и третата по големина банки в страната. Агенцията предупреди, че е възможно да понижи още оценката си за тези финансови институции.
Миналата седмица Moody's понижи с три степени рейтинга на Кипър до Саа3. Агенцията посочи, че все още не е ясно какви условия ще поставят ЕК, ЕЦБ и МВФ за отпускане на спасителна финансова помощ за Кипър и кога ще бъде подписано споразумението. Moody's допълни, че повишеният риск от дефолт на кипърскотоправителство може да засегне затруднените банки, дори ако те получат спасителна финансова подкрепа.
Същевременно Русия е извадила Кипър от т.нар. черен списък на държави, в които Москва не препоръчва да се инвестира, предаде Асошиейтед прес.
Кипърското финансово министерство съобщи, че решението ще помогне на страната да привлече инвестиции от Русия и да изчисти репутацията й на международен бизнес център.
Наскоро Кипър стана обект на критика, специално от страна на Германия, че е център за пране на пари за руските олигарси. Това става в момент, в който Никозия иска да финализира
спасителния пакет за затъналите в проблеми банки и преговаря с останалите 16 страни-членки на еврозоната и с МВФ. Кипърските официални власти твърдо отхвърлят обвиненията за пране на пари, като съобщи, че договорът с Русия за избягване на двойното данъчно облагане на емигранти и компании се прилага напълно.

 


Тагове: Кипър, еврозона
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4256