EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозоната близо до увеличение на спасителния фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната близо до увеличение на спасителния фонд

mail10:10 | 18.01.2011прегледи 508 коментарикоментари 0


Финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха напредък по пътя към споразумение за укрепване на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), но предстои да се изясни как точно ще стане това, обяви председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес.
В края на заседанието си в Брюксел късно снощи министрите се ангажираха да ускорят работата си по укрепване на мрежата за безопасност на еврото. Не е ясно обаче дали ще бъдат готови до срещата на върха на ЕС идния месец, както се настояваше, допълва ДПА.
Инвеститорите днес изразиха скептицизъм, че финансовите министри от еврозоната скоро ще постигнат споразумение за подсилване на фонда като част от мерките за прекратяване на кризата на суверенните дългове в региона, отбелязва Ройтерс.
ЕФФС, който възлиза на 440 милиарда евро (585 милиарда долара) е основен елемент от спасителната система за еврозоната на стойност 750 милиарда евро (1 трилиона долара), припомня ДПА.
"Обсъждаме всички съставни части, които се предвижда да обогатят съществуващия механизъм", заяви Юнкер на пресконференция след снощното заседание.
При подготовката за срещата президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише и белгийският финансов министър Дидие Рейндерс призоваха за увеличаване на фонда.
Европейската комисия предложи вместо това да бъде увеличен капацитетът за кредитиране, който в момента е ограничен до 250 милиарда евро, и да бъде разширен обхватът на дейностите - например като бъде включено изкупуване на облигации от затруднени правителства в еврозоната.
Днес към 17-те министри от страните, използващи еврото, се присъединяват и останалите им колети от ЕС, за да продължат дискусията по темата.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047