EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона:Скок на икономическото доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона:Скок на икономическото доверие

mail15:00 | 02.07.2013прегледи 389 коментарикоментари 0


Икономическото доверие в еврозоната през юни е скочило повече от очакваното на фона на надеждите, че валутният съюз ще излезе от рецесия през идните месеци, сочи публикувано изследване, цитирано от ДПА. Европейската комисия съобщи, че нейният индекс на икономическото доверие (Economic Sentiment Indicator - ESI) в еврозоната, който се следи внимателно, е скочил за втори пореден месец, достигайки 91,3 пункта този месец спрямо 89,5 пункта през май.
Анализаторите очакваха по-лек растеж - до 90,5 пункта. "Добрата новина е, че икономиката на еврозоната изглежда изплува от дъното", заяви Петер Ванден, икономист в ING Bank. "И все пак възстановяването остава крехко", допълни той.
Най-много за повишението на индекса са допринесли страните в центъра на продължителната дългова криза в еврозоната. В Испания покачването е 2,5 пункта, а в Италия е 1,7 пункта. Значително подобрение се наблюдава и в двете най-големи икономики в еврозоната - Германия и Франция.

Индексът е тласнат нагоре и от засилване на доверието сред потребителите в еврозоната, както и от подобряване на нагласите в промишления сектор и търговията на дребно. В строителния сектор перспективата също е по-положителна. Доверието в сферата на услугите обаче се е понижило.
За целия ЕС индексът на икономическото доверие също се е повишил през юни - до 92,6 пункта спрямо 90,8 пункта през май, сочи изследването на комисията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161