EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона:Инфлацията се повиши

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона:Инфлацията се повиши

mail15:45 | 30.04.2014прегледи 1500 коментарикоментари 0


Инфлацията в еврозоната леко се е повишила над равнищата от 2009 година, но е под очакванията на икономистите въпреки повишените разходи за Великден. Така заплахата от дефлация продължава да тегне над Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Ройтерс.
Годишната инфлация при потребителските стоки в 18-те страни от еврозоната е била 0,7 процента през април спрямо 0,5 процента през март, когато бе на най-ниското си равнище от края на 2009 година, съобщи днес европейската статистическа служба Евростат. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха инфлацията да се повиши до 0,8 процента през април.
И двете цифри обаче са в определяната от ЕЦБ като "опасната зона" под 1 процент, като отразяват лошото състояние на икономиката след дългата рецесия и при безработица на почти рекордни равнища.
Априлската инфлация се е върнала към равнището от февруари, но е доста под инфлацията за април миналата година, когато равнището й бе 1,2 процента. Освен това ЕЦБ остава в трудна позиция при следващо заседание на финансовата институция на 8 май, тъй като няма изразено повишаване на потребителските цени. През април има по-малък спад на енергийните цените, но повишаването на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия е било по-слабо спрямо предходния месец, което означава, че европейците нямат желание да харчат, докато икономическият растеж остава крехък.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165