EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона:Икономическото доверие нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона:Икономическото доверие нагоре

mail14:45 | 04.06.2013прегледи 297 коментарикоментари 0


Икономическото доверие в засегнатата от рецесия еврозона се е повишило, пораждайки надежди за умерено възстановяване по-късно тази година, предаде ДПА. Европейската комисия съобщи в края на миналата седмица, че нейният индекс на икономическото доверие (Economic Sentiment Indicator - ESI) в еврозоната, който се следи внимателно, е достигнал 89,4 пункта през месец май, след като спадна до 88,6 пункта през април. Повишението отговаря на очакванията на анализаторите. Комисията отбелязва, че има засилване на доверието във всички сектори с изключение на строителството. Индексът на доверието в строителния сектор се е понижил с 2 пункта, тъй като строителните компании бяха засегнати от дълга и студена зима.
Спадът в строителството е компенсиран от покачване на индекса на доверието в сектора на услугите и промишлеността, както и сред търговските вериги и потребителите. Потребителското доверие се повишава за шести пореден месец, достигайки най-високото си равнище от почти година. Това повишение е отчетено въпреки рекордно високата безработица в региона.
В трите най-големи икономики на еврозоната - Германия, Франция и Италия - индексът за икономическото доверие на Европейската комисия се е повишил, а също и в страните, които са в центъра на дълговата криза, като Гърция и Португалия. В целия ЕС индексът на икономическото доверие също се е покачил през май - до 90,8 пункта спрямо 89,7 пункта миналия месец.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg