EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Еврозона: Спад на бизнес активността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Спад на бизнес активността

mail09:35 | 11.04.2018прегледи 3587 коментарикоментари 0


През март бизнес активност в частния сектор на еврозоната се понижи до 14-месечно дъно, отстъпвайки за втори пореден месец от 12-годишния връх, достигнат през януари, показват окончателни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри. Това е пореден индикатор, подсказващ, че икономиката на региона вероятно губи част от добрия си възходящ импулс след изненадващо силното представяне през 2017 година.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се влоши през март до 55,2 пункта от 57,1 пункта през февруари и под предварителен индекс на ниво от 55,3 пункта, достигайки най-ниско ниво от януари 2017-а година насам, след като през януари тази година беше достигнат 12-годишен връх от 58,8 пункта. Въпреки това отстъпление индексът остава стабилно в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 57-и пореден месец (от средата на 2013 година насам).

"Икономическата експанзия в еврозоната се забави през март, но продължава да се представя добре. Последните PMI проучвания все още подсказват, че икономиката ще нарасне през първото тримесечие с впечатляващите 0,6% спрямо последните три месеца на предходната година", Крис Уилямсън, главен бизнес-икономист в IHS Markit.

Трябва да се има предвид, че забавянето на бизнес експанзията през март е едно от най-солидните на месечна база от почти шест години насам и вероятно се дължи на по-слабото нарастване на новите поръчки в резултат на необичайните за месеца снежни бури и на поскъпващото евро. От началото на годината насам еврото нарасна с над 2% спрямо щатския долара, което води до оскъпяване на експорта на еврозоната, като доста ниските температури и поредицата снежни бури в редица части на Европа също повлияха негативно на икономическата активност.

Индексът PMI, измерващ новите бизнес поръчки, спадна през март до 14-месечно дъно от 55,0 пункта спрямо 56,3 пункта през февруари.

"Част от загубата на растежния импулс е в резултат на някои временни фактори като лошо време и краткосрочното ограничаване на  производствения капацитет", потвърди и самият Крис Уилямсън.

Подобно на слабото представяне на промишлената активност (PMI индекса в промишлената сфера), индексът PMI, отчитащ активността в сферата на услугите, също бележи понижение през март до 7-месечно дъно от 54,9 пункта спрямо 56,2 пункта през февруари и малко под предварителен индекс на Markit на ниво от 55,0 пункта. Въпреки това индексът остава за 56-и пореден месец в нивата на експанзия и далеч над неговото дългосрочно осреднено ниво от 53,2 пункта.

Последното проучване на Markit отчита влошаване на бизнес експанзия във всички водещи икономики от еврозоната.

Общият PMI индекс на Германия се понижи до 55,1 пункта от 57,6 пункта през февруари и под предварителен индекс на ниво от 55,4 пункта. В същото време немският PMI индекс в сферата на услугите се понижи до 53,9 пункта от 55,3 пункта през предходния месец и под предварителен индекс на ниво от 54,2 пункта.

Френският общ PMI индекс на бизнес активността отстъпи през март до 56,3 пункта от 57,3 пункта през февруари, докато индексът само в сферата на услугите спадна до 56,9 от 57,4 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 56,8 пункта.

През март PMI индексът, измерващ общата бизнес активност в Италия, се понижи до 53,5 пункта от 56,0 пункта през февруари, а този на Испания - до 55,8 от 57,1 пункта, докато индексите в сферата на услугите на двете държавни отстъпвайки съответно от 55,0 до 52,6 пункта и от 57,3 до 56,2 пункта.

източник БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg