EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Еврозона: Слаб ръст на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Слаб ръст на инфлацията

mail10:30 | 19.09.2017прегледи 9873 коментарикоментари 0


Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се повиши през август с 0,3% на месечна база и нарасна с 1,5% спрямо година по-рано, показват данните на Евростат. Въпреки че това представлява най-силно нарастване на потребителските цени от април насам, когато те се повишиха с 1,9%, инфлацията в еврозоната през август остава далеч под целевото ниво на ЕЦБ за средносрочна инфлация от малко под 2 на сто.

Основен двигател за инфлацията през август са енергийните цени, които се повишават на годишна база с 4,0% след техен растеж с 2,2% през юли, докато цените на хранителни стоки, напитките и тютюневите изделия, както и тези на услугите нарастват за трети пореден месец съответно с 1,4% и с 1,6%.

В същото време основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повишава за втори пореден месец с 1,2% спрямо година по-рано. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

ЕЦБ  прогнозира в свой редовен доклад, че инфлацията в еврозоната може да падне под 1%  пре първото тримесечие на следващата година, а целевото ниво на ЕЦБ за нарастване на потребителските цени е с малко под 2 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg