EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Силен ръст на икономическата активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Силен ръст на икономическата активност

mail13:45 | 23.02.2022прегледи 619 коментарикоментари 0


Икономическата активност в еврозоната отбеляза ръст от 11-месечното януарско дъно, тъй като разхлабването на противоепидемичните ограничителни мерки даде тласък на доминиращата в региона сфера на услугите, въпреки че потребителите са изправени рекордно нарастващи цени.

Това показват предварителни данни от проучването, публикувано от фирмата IHS Markit.

Тъй като вариантът Омикрон на коронавируса се разпространи бързо в Европа в края на 2021 г. и началото на 2022 г., редица правителства наложиха отново строги мерки за ограничаване на разпространението му, но тъй като голяма част от населението на стария континент вече е ваксинирано, много от тези мерки бяха постепенно облекчени през настоящия месец.

Общият PMI индекс, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, скочи през февруари до 5-месечен връх от 55,8 пункта, след като през януари 11-месечно удари дъно от 52,3 пункта (най-ниско ниво от февруари 2021 г.).

"Икономиката на еврозоната възвърна скоростта си през февруари, тъй като облекчаването на ограниченията за борба с коронавируса доведе до подновено търсене на много потребителски услуги, като пътувания, туризъм и отдих, и помогна за облекчаване на проблемите с недостига в предлагането“, посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

PMI индекс в сферата на услугите скочи рязко до 3-месечен връх от 55,8 пункта спрямо 9-месечното януарско дъно от 51,1 пункта.

Промишленият PMI индекс се понижи слабо до 58,4 пункта от 58,7 пункта месец по-рано, но въпреки това индексът остава стабилно на територията на експанзия (над нивото от 50 пункта). PMI индексът, измерваща само производството, обаче нарасна през януари до 55,6 от 55,4 пункта.

С новото отваряне на икономиката след поредната Covid вълна и на фона на надеждите, че най-лошото от пандемията е отминало, бизнес оптимизмът в еврозоната също се подобри, като PMI индексът на бизнес очакванията в сферата на услугите се покачи до 68,7 от 67,2 пункта.

Икономическият подем е факт, въпреки че общите цени на компаниите в региона на единната валута се покачваха с най-бързия темп, откакто IHS Markit започна да събира тези данни в края на 2002 г., като съставният индекс на производствените цени се покачи през февруари до 62,7 пункта от 61,9 пункта месец по-рано.

"Търсенето отново надхвърли предлагането, предоставяйки силата на ценообразуване на производителите и доставчиците на услуги. В същото време нарастващите разходи за енергия и нарастващите заплати допринесоха за инфлационния натиск", отбеляза Крис Уилямсън.

Според него "усилването на инфлационния натиск ще допринесе за спекулации за по-агресивна по отношение на лихвите позиция в рамките на ЕЦБ".

Инфлацията в еврозоната достигна рекордно високо през януари, като Европейската централна банка е под нарастващ натиск да започне да затяга своята парична и лихвена политика. Според последно проучване на агенция Ройтерс, водещите икономисти и анализатори предполагат, че ЕЦБ ще повиши лихвите си през втората половина на тази година и няма да изчака до 2023 г., както се очакваше по-рано.БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg