EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Рязък спад на производството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Рязък спад на производството

mail16:40 | 05.07.2023прегледи 529 коментарикоментари 0


Производствената активност в страните от еврозоната се е свила по-рязко, отколкото сочеха първоначалните прогнози, тъй като затягането на паричните условия от страна на Европейската централна банка е влошило финансовото състояние на фирмите, съобщи Ройтерс, позовавайки се проучвания на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global).

Окончателният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) в промишлеността на "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank - HCOB), компилиран от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), намаля до 43,4 пункта през юни спрямо 44,8 пункта през май. Така индексът достига минимум от май 2020 г., оставайки под нивото от 50 пункта, разделящо нарастването от свиването, за 12-ти пореден месец.

"Няма реални признаци, че ще отчетем някакво възстановяване в производствения сектор тази година. Като цяло все още говорим за отрицателна перспектива", коментира данните Рори Фенеси, икономист за Европа в "Оксфорд икономикс" (Oxford Economics).

Междувременно ДПА информира, че производствената активност в Нидерландия е продължила да се свива заради продължаващите спадове в производството и новите поръчки.

През юни индексът Пи Ем Ай, отчитащ нагласите сред нидерландските производители, е спаднал до 43,8 пункта, докато през предишния месец бе на равнище от 44,2 пункта. Така индексът е останал под 50 пункта за десети пореден месец през юни, като е спаднал до минимум от над три години.

Данните от проучването показаха още, че новите поръчки отбелязват устойчиво и бързо намаление. Продажбите намаляха с един от най-резките си темпове, откакто има налични данни.

Новите експортни поръчки за нидерландската промишленост намаляват за единадесети пореден месец.

Вследствие на регистрираното влошаване на индекса на мениджърите по доставките в промишления сектор в страната, заетостта в него намаля. Този спад е първи от октомври 2020 г.

В същото време производствената активност в Ирландия също се е влошила през юни, като съответният индекс пада с най-бързия си темп от повече от три години на фона на продължаващия спад в производството и новите поръчки.

Индексът Ей Ай Би (AIB), който отразява нагласите на мениджърите по доставките в Ирландия, е бил надолу: от 47,5 пункта през май до 47,3 пункта през юни.

Както новите поръчки, така и производството са намалели. Производството отбелязва най-драстичното си свиване от февруари 2021 г.

Търсенето от чуждестранни клиенти спадна за тринадесети пореден месец.

В резултат на това фирмите намалиха покупателната си активност с най-рязък темп от над три години. Производителите на стоки намалиха броя на служителите си за първи път от седем месеца и с най-бърз темп от близо три години.

Вносните цени обаче са спаднали допълнително, което се свързва с поевтиняването на суровините и енергията. В резултат на това през юни цените на едро са се понижили за втори пореден месец.

Натискът върху веригите за доставка също се смекчи миналия месец, тъй като сроковете за изпълнение се съкратиха за четвърти пореден месец, подкрепени от подобряването на времето за доставка от задгранични партньори.

Ирландските компании останаха оптимистично настроени относно бъдещите си очаквания за нивата си на производство заради очакванията за предстоящо увеличение на обема на продажбите.

В Германия индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай за промишлеността е отслабнал до 40,6 през юни в сравнение с 43,2 пункта през май, сочат отделни данни на "Стандард енд Пуърс Глоубъл".

Предварителни оценки сочеха, че германският индекс ще намалее с по-малко - до 41 пункта.

Това е най-ниското ниво на Пи Ем Ай за германската промишленост от май 2020 г.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg